Огромен шанс. Но България ще го пропилее

България получава огромен шанс: да се сдобие с милиарди, с които да се промени, да стане много по-добро място за живеене. Но по всичко изглежда, че това няма да се случи. Ето защо:

На кризата, породена от пандемията, Брюксел иска да отговори с много пари. И с идеята възстановяването на икономиката да върви ръка за ръка с нейната трансформация. По всеобща оценка, предложението на ЕК е огромен шанс и за Съюза, и за отделните страни-членки, включително за България. Не само заради огромното си парично изражение, но и заради изискването възстановяването от кризата да бъде придружено с мерки за едновременна икономическа, институционална и обществена трансформация и модернизация.

Тези мерки трябва да са в няколко приоритетни посоки: „зелена“ икономика, цифровизация, инвестиции в образование, здравеопазване, социална закрила, научни изследвания. А отпускането на съответните суми да бъде обвързано с изпълнението на две основни условия: държавите да се ангажират със свои национални планове за възстановяване и модернизация (съобразени със споменатите приоритети) и да гарантират строго спазване на принципа за върховенство на закона.

Къде е България

Сега въпросът е ще успее ли България да се възползва от огромния шанс: не просто да преодолее икономическите последствия от кризата и да се върне към предкризисното състояние, а да се модернизира и постигне далеч по-бързи темпове на растеж. Краткият отговор на този въпрос гласи: не.

Първо, защото България не е готова да отговори на посочените по-горе условия. Да, тя със сигурност има достатъчно просветени умове, които да изготвят не формален, а перспективен и изпълним национален план за модернизация (какъвто към настоящия момент няма). Но тези хора не са (и няма никакви изгледи да попаднат) в политиката, която решително не притежава нужния капацитет.

Представете си например как партиите, наводнили днешния парламент с екземпляри, които умуват, гласуват и се карат за откровени глупости и далавери, биха изготвили такъв план. Замислете се: има ли поне един проблем на обществото, който тези хора да са решили? Или поне една област на живота, която да не са забатачили? Ето и конкретни примери (по европейските приоритети). Може ли да се разчита за „зеления“ преход на хора, които въпреки наличните революционни технологични решения са се вторачили в спасяването на неспасяеми допотопни ТЕЦ-ове и в катастрофално безсмислен и корупционен проект като АЕЦ „Белене“? Каква цифровизация да очакваме от тези, които вече изхарчиха стотици милиони за целта без (почти) никакъв резултат? За „реформите“ им в здравеопазването и образованието да не говорим.

Виж, ако става дума да се измисли и приложи схема за „усвояване“ на публични средства от „наши“ хора, те ще се справят блестящо. В пълен съпорт на такива схеми са впрегнати и всички държавни институции, включително онези, които би трябвало да гарантират върховенството на закона.

И с милиарди, и без милиарди

Тъй че да обобщим: ако предлаганите от ЕК условия бъдат стриктно наложени, а плащанията бъдат наистина обвързани с тяхното изпълнение, България едва ли ще може да разчита на милиардите, за които мнозина вече „точат зъби“. Тук идва и вторият аргумент: много съмнително е дали в днешния си вид ЕС е в състояние да наложи тези условия, след което да изисква и контролира тяхното изпълнение. А не тактично да си затваря очите.

Тъй че милиардите може и да дойдат. Но и с тях, и без тях крайният ефект ще е един и същ: България едва ли ще успее да се възползва от предоставения ѝ огромен шанс да направи качествен скок в развитието си. Ако, разбира се, целта не е просто пак да се получат и изхарчат едни пари.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ил
    Илия
    1 -9
    13:16, 2 юни 2020
    Комунистически коментари. Май наистина последните... Виж коментара
    • 3 -2
      16:16, 2 юни 2020
      Какъв е коментарът на БКП-говедото Боко Методиев ?
  • 2
    Не
    Не зависи
    1 -1
    07:25, 3 юни 2020
    Не зависи от комунистите, а от нас самите. Заспал народ сме. Още като видим какви закони и приоритети тъчат тези изедници в НС, трябва да сме по площадите. Какви са тези жалки заплати и пенсии за народа, а с какви високи доходи са уж народните избраници. Едно обещават, а друго се получава. Законите за заплащанете на труда трябва да са на една основа, а не за едните от минималната РЗ, а на другите от СРЗ. и то в отношение не повече от 1/3. Нищетата да се изкара от всички и всички да се стремим за икономиката на страната. Трябва да се изгради икономика, а не както сега- преразпределение на парите от ЕС. Който краде от тези пари, конфискация на имуществото му и затвор до живот. Без право на ползване от наследниците му. Хан Крум е примера за сурови закони.Времето е такова. Изпъдиха младите от страната. Превърнаха ни в роби в ЕС. Нямаме добро здравеопазване. Нямаме икономика. Имаме демографска криза. Няма раждаемост.Държавата я няма. Има я само за данъци. Приходите са само за едни. Превърнаха и разделиха народа. За едни има всички, но за други няма. Превърнаха ни подлизурковци. Скапаха ценностите. Деградация навсякъде. Обявената пандеми разкри всички манипулации. Има постановление на Министерския съвет от 2006 г. за действия на всички нива в държавата при пандемия, сега измислиха щаб и отнеха правата ни. Не се зачита Конституция и Хартата на човека. През другото време не се грижат за хората, за по-добри доходи, за по-хубав живот....сега са се загрижили да оживеем. Лицемерие! И каква "загриженост". Приспани сме и караме на автопилот. Но поколенията след нас няма да ни простят. Бъдете здрави и будни. Не се окопавайте поединично в окопчетата, а бъдете народ, хора ! Дружно. Иначе загиваме. Положението ни плачевно.
Последни новини