Езиковата гимназия в Хасково с алумни сдружение за 50-я си рожден ден

    Бивши възпитаници на Езиковата гимназия в Хасково учредяват Алумни сдружение. Това обявиха от ръководството на елитното школо, като допълниха, че се планира Алумни сдружение Езикова гимназия - Хасково (АСЕГ- Х) да започне да функционира напълно наесен с откриването на новата учебна година. Тогава се навършват и 50 години от основаването на Немската езикова гимназия в областния град, чийто правоприемник днес е Езиковата гимназия.

    Инициативен комитет кани всички бивши възпитаници на гимназията, които искат да бъдат сред учредителите, да направят своята заявка за това до 31 юли. През август следва да бъдат завършени формалностите по вписването на сдружението, учредено в обществена полза. През септември ще започне и набирането на членове.

    „Искаме да канализираме усилията на поколения завършили гимназията в подкрепа на развитието на училището и да насърчим образователното и духовно развитие на учениците, в т.ч. и на техните таланти, като същевременно подпомагаме възпитаването им в дух на високи цели, хуманизъм и уважение към личността на човека и неговата индивидуалност", заявиха от Инициативния комитет, в който има представители на различни випуски от 1999 до 2011 г. Оттам допълниха, че вече има желаещи да се включат като учредители.

    „Идеята за сдружението се посреща еднакво добре у представители на различни поколения, като се споделя общата оценка, че има необходимост от подобна организация", бяха категорични инициаторите.

    Сред целите на първото по рода си в областта алумни сдружение са развитие на човешкия потенциал, с фокус към учениците на гимназията, подобряване на материално-техническата база, насърчаване на сътрудничеството между бивши и настоящи възпитаници на училището, изграждането на общностен дух и обединяването на техните усилия за постигане на общите цели.

    „Изключително съм впечатлен и съм трогнат от инициативата и напълно подкрепям целите на сдружението. Като бивш възпитаник на гимназията и като настоящ директор, съм готов да се включа в реализацията й", заяви директорът Деян Янев като допълни, че вече е провел няколко разговора с инициаторите чрез онлайн видео конферентна връзка.

    „Освен материално, гимназията има необходимостта да бъде подкрепяна и с експертен капацитет и идеи. Голяма част от бившите възпитаници са успешно реализирани специалисти в най-разнообразни области в публичния и в частния сектор в България и чужбина и съм сигурен, че тяхната подкрепа за развитието на училището ще е безценна", каза Деян Янев.

    „През цялата следваща учебна година планираме събития, посветени на 50-тата годишнина от основаването на гимназията. Някои от тях ще бъдат със специален фокус върху бившите възпитаници.", сподели още директорът.

    Допълнителна информация за Алумни сдружение Езикова гимназия- Хасково е достъпна на интернет страницата на училището, където е достъпна публична пoкана за учредители, проектоустав и презентация на Сдружението.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ко
      коректор
      47 -23
      11:42, 2 юни 2020
      Думата алумни да се чете като малоумни!
      • Па
        Пацо
        41 -6
        14:23, 2 юни 2020
        Наистина малоумна работа !!!
      • Ми
        Мишо
        6 -22
        17:21, 2 юни 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Па
      Пацо
      47 -7
      14:22, 2 юни 2020
      Ехооо. езиковата не започва от 99 г уважаеми инициативен комитете, аз съм завършил 87 г. И от какъв зор, нещо да покажем фасон ли , що ли, се използва латинска дума. alumni ??? Ай стига вече с тия фасони, пишете сдружение на ЗАВЪРШИЛИТЕ езиковата гимназия Хасково, алумни, дивотии !!!
      • Не
        Незавършил
        26 0
        15:33, 2 юни 2020
        2020 - 50 = 1970 (година) предполагам е година на основаването, Пацо.
      • Па
        Пацо
        20 -2
        16:56, 2 юни 2020
        Много добре смяташ градски, изключителни познания по математика :)
      • За
        Завършил
        2 0
        21:27, 4 юни 2020
        Никъде не пише, че може да има участници само от тези випуски, така че и 87ма не е изключен доколкото разбирам от статията. И какво лошо има в това, че хората искат да подпомагат развитието на училището...
    • 3
      Я
      я
      30 -6
      15:25, 2 юни 2020
      Ревете Кириле и Методийо, ревете с глас!
      Нямахме ли някоя по-българска, нормална дума....?!
      Тъпотията край няма! Сякаш сме на състезание по затриване на българското и родното :(
      • Не
        Незавършил
        24 -2
        15:34, 2 юни 2020
        Алумни (мн. ч. от латинската дума "аlumnus") означава "ученици, възпитаници". Най-често е събирателно название на успешно завършилите даден колеж, университет или училище. Понякога се използва и за бивш член на организация, фирма, дори и за бивши затворници.
      • Ха
        Хасковлия
        8 -20
        17:01, 2 юни 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 4
      Па
      Пацо
      28 -2
      16:54, 2 юни 2020
      В езиковата гимназия нито сме учили, нито сега учат латински. Алоууу незавършилия браво, че си отворил уикипедия, за да видиш какво означава "алумни", особено добре е обяснено в английската версия на уикипедия. Това не променя мнението ми, че названието на сдружението трябва да бъде на БЪЛГАРСКИ език - ЗА-ВЪР-ШИ-ЛИ гимназията. Всичко останало са фасони и дивотии !!!
      • То
        Точно!
        23 -3
        17:11, 2 юни 2020
        Завършил МГ подкрепя Вашето мнение!
      • П
        П
        1 -15
        22:38, 2 юни 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Хе
        Хехе
        14 -1
        00:13, 3 юни 2020
        В едно сдружение на Випусниците
        ....
        известния бохем , пич и автомонтьор Киро Брадата
        ....
        и малко нежно велосипедист-че от ГРОБ Делян Джуката
        ....
        Бахти Первезията
      • Па
        Пацо
        14 -2
        09:03, 3 юни 2020
        До г-жа "П" , ( да не казвам с какво го асоциирам :), вижте какво гУспожа, това да не ви е семинар по български език и литература. Изразявам се както си искам, като не ви уйдисва си е ваш проблем. Само за протокола да спомена, че до 1990 се учеше сериозно в езиковата, а ние випуск 1987 много добре си спомняме, какви строги критерии на преподавателите трябваше да покрием, за да изкласим. От нашият клас отпаднаха няколко човека. Така, че затваряйте си човката и не ми давайте наклон на уя !!!
    • 5
      Ха
      Хасковлия
      6 -6
      01:37, 3 юни 2020
      Хехе - На политика ли го обърнахме? Мале, мале... нямам думи...
    • 6
      Ст
      Стефчо
      13 -2
      09:41, 3 юни 2020
      Напредва тази гимназия, ето и латински били учили. Въздух под налягане и водна пара !!! В момента най-доброто училище, а и преди си беше МГ. Дори дървото е над нивото на "езиковата".
    • 7
      Al
      ALUMEN
      0 -2
      17:39, 3 юни 2020
      Нищо общо не желая да имам с този люпилник на емигранти!!!Явих се на поправка на годишна оценка от 9ти клас,за по-висок бал....и ми писаха 3-ка!!!Ако ще учиш в чужбина те гледат като писано яйце,ако ще учиш в България,Делиева влиза и казва на комисията да ти намали оценката....и без това нямало да прокопсам!!!Може би е било,защото родителите ми са бедни и не спонсорират училището ....може би и затова да е било!!!Децата на всички спонсори бяха отличници!Едва ли сега е по-различно!
    Последни новини