Изследваха всички медици в Спешна помощ в Смолян и областта, втора седмица без промяна на ситуацията с ковид-19

Втора седмица няма промяна в епидемиологичната обстановка в Смолянска област, която остава на 11-то място по брой регистрирани случаи на ковид-19 от началото на обявяване на епидемията на 13 март. Общи 43 са случаите, от които 37 са излекувани и 4 са смъртните случаи.

Към 1 юни два са активните на домашно лечение, пациентът от завода на „Костал“ в Пазарджик и младата жена, която от София беше пристигнала на гости при родителите си в Смолян. Шефът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева уточни, че през миналата седмица е бил излекуван и изписан от инфекциозно отделение последният пациент и сега вече няма хоспитализирани с ковид-19. Под карантина остават 4 лица, които са били на домашно лечение. Общо изследвани проби с PSR и изпратени за проверка са 58, 40 са от РЗИ и 18 от тях са от болницата в Смолян. Осем от пробите са на медицински персонал, 29 са на персонал и потребителите на Центъра за настаняване от семеен тип на лица с физически увреждания в град Неделино. Всички те са отрицателни.

С PSR са обхванати всички работещи в социалните домове на територията на областта и те са резултатите са отрицателни. Д-р Кубатева уточни, че вече са започнали изследвания и на всички домуващи и потребители в центровете, като първите от тях изследвани с PSR са отрицателни, както и 68 от домуващите в дома за стари хора в село Фатово - всички са отрицателни.

На територията на областта във времето от 25 май до 1 юни общо бързите тестове са 208, два от тях са за антигени, направени са в девинската болница и също са отрицателни. Останалите са за наличие на антитела-двама са дали положителни резултати за среща с вируса. „От всички направени бързи тестове-105 са на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ Смолян, с което приключихме и обхванахме всички работещи в спешната помощ в областта.“, обобщи шефът на РЗИ.

Под карантина през изминалата седмица са били контактни на ковид-19 две лица, други две лица са на 28 -дневна изолация за лечение в дома, седем са след изписване от болница след отрицателен резултат.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини