Тръмп праща армия в Минеаполис, протестите се разрастват

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армия в разбунтувалия се заради смъртта на афроамериканец Минеаполис. Той написа в своя Twitter:

"Не мога просто да седя и да гледам какво се случва с великия американски град Минеаполис. [Няма] силен лидер. Или този слабак, кметът Джейкъб Фрей, ще се стегне и умиротвори тълпата, или ще изпратя националната гвардия там".

Управителят на Минесота Тим Уолс вече извика Националната гвардия в града. Той отбеляза, че подкрепя мирните демонстрации, но разрушенията, причинени на града, оправдават тази мярка за поддържането на безопаснасността. Наскоро протестиращите подпалиха полицейско управление.

Над 500 военнослужещи от Националната гвардия пристигат в района на Минеаполис, разрастват се протестите след смъртта на Джордж Флойд, съобщи CNN.

Протестите в Минеаполис, най-големият град в Минесота, започнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд. Той почина на 25 май по време на арест, извършен с използване на сила.

На следващия ден стотици хора излязоха на улицата, много от тях с маски с надпис "Не мога да дишам" - това бяха думите, които казал починалията на полицията. Мирните демонстрации се превърнаха в безредици с палежи на сгради, полицията отговори със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини