Камбанарията в Православен заблестя благодарение на дарение

Кметът на село Православен Веселин Недев и църковното настоятелство на храм „Св. Дух“ благодарят на собствениците на фирма „Консервинвест“ за дарението, с което е ремонтиран купола на камбанарията.

Недев разказа, че миналата година щъркеловото гнездо, което от десетилетия стои там за пръв път останало празно. Още тогава жителите на селото са предположили, че има нещо, което не е както трябва. Тази година птиците дори не са го посетили. Преди няколко месеца силен вятър откъртил ламарината и почти съборил кръста. Кметът се допитал до колегите си в Драгойново и Дълбок извор. Проучването показало, че направените там оферти били твърде високи за възможностите на селото. Решението дошло от отец Станимир Станчев, който посочил подходящ човек. За кратко време майсторът подменил ламарината, а след това били освежени и колоните на храма. Местите помогнали с труд, а Румен Казаков и съдружникът му Димитър Тюлев дарили нужните средства – около 15 000 лв.

Днес куполът на най-високата сграда в селото – църковната камбанария блести в пълното си великолепие, а плановете са храмът да бъде освежен отвън – окъртените стени да бъдат пребоядисани.

Село Православен е едно от малкото села в община Първомай с прираст на населението в последните години. В него има все повече заселници от Кърджалийско, повечето мюсюлмани. Християнската общност и пришълците живеят в разбирателство и без религиозно разделение .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини