Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Точно 15 мин. след 6 ч. тази сутрин общинският пресцентър във Варна разпрати до медиите спешно съобщение. С него те бяха свикани за пресконференция на брега на Варненското езеро четири часа по-късно. Това, което журналистите чуха там обаче, не оправда нито спешността на оповестяването, нито очакванията за новини около тежкото замърсяване с канализационни води, което продължава вече повече от 9 месеца. След тази пресконференция въпросите за причините, довели до екокатастрофата, но и за мълчанието на местната администрация в продължение на близо година, отново останаха без отговори.

Очаквано, зам.-кметът на община Варна Христо Иванов повтори известни факти, говорещи единствено за чиновническата безотговорност, с която местната администрация се е отнесла към проблема.

След като научила за него на 20 август м.г., тя сформирала комисия, писала писма до Министерството на околната среда и водите и уточнявала кой е изградил скъсаната тръба. Всичко това според казаното от Иванов отнело около три месеца - до края на ноември м.г., независимо от факта, че Варна е собственик на съоръжението и в това си качество би следвало да знае всичко за него, както и да разполага с цялата му документация.

Изминал и още един месец, през който администрацията на кмета Иван Портних изчаквала отговор от гръцката компания Sfelinos SA, строител на тръбата. Тя обаче не отговорила. Така при пълно мълчание фекалиите продължили да текат от тръбата и през 2020 г. Едва в средата на март общинската администрация започнала процедура за избор на изпълнител на необходимите ремонтни работи. Два месеца по-късно те започнали, а приключването им се очаква в средата на юли. През това време токсичните води от района с над 27 хил. души население (само по официални данни) продължават да текат във Варненското езеро, а от там и в залива. При това с дебит 8.3 хил. куб. метра на ден.

Защо ремонтът не е започнал по-рано, каква е степента на замърсяването в момента и защо общинската администрация във Варна не е уведомила гражданите си за фаталните му последици Иванов не можа да отговори.

Зам.-управителят на ВиК - Варна, Михаил Маринов също повтори известна информация: Дружеството е уведомило община Варна за аварията на 20 август м.г. Новото, което той мимоходом съобщи, е, че това станало едва след като била забелязана промяна в работата на помпената станция в кв. "Аспарухово" и бил извършен неуспешен опит за оглед на тръбата. Колко време е отнело това не стана ясно, а така без отговор остана и въпросът колко време преди 20 август м.г. фекалните води на район "Аспарухово", кв. "Галата" и прилежащите им села и вилни зони са се изливали в езерото и морето.
По време на пресконференцията, за която журналистите бяха свикани в 6.15 ч. тази сутрин, отново не стана ясно и дали канализационната тръба е била закопана в дъното на езерото, както е било предвидено по проекта за изграждането й на стойност 5 млн. евро. И ако това все пак се е случило, защо е била прекъсната?

От дружеството "Хидроремонт", което в момента поправя скъсаната тръба, също не направиха изключение от тона на пресконференцията и на свой ред повториха добре известни факти, без дадат отговор на въпросите, които те поставят.

Един от инженерите на компанията, Христо Николов, каза отново, че по проект канализационният колектор е трябвало да се намира на 22 м под повърхността на езерото.

За целта той трябвало да бъде закопан в траншея с дълбочина 7 м. Но при огледа на място тръбата била открита на 13 м над дъното. В същото време корабите, които преминавали в района, газели на дълбочина 12.5 м.

След още едно уточнение от страна на Николов - че скъсването е причинено механично - от удар, въпроси за това как е била повредена тръбата почти не остават. А от недомлъвките на общински и държавни чиновници, без решение остава и уравнението, което трябва да покаже колко от петте милиона евро, отпуснати по програма ИСПА за тръбопровода,

са изчезнали, след като вместо на 22 м под повърхността на езерото и на 7 м под дъното му се е оказал смо на половин метър под витлата на преминаващите кораби?

Днес от експресния брифинг на брега на варненското езеро отсъстваше Десислава Консулова, началник на Басейнова дирекция - Черноморски регион. Вчера - седмица след като Варненското езеро изхвърли по бреговете си тонове мъртва риба, тя оповести данни от анализ на водни проби, които трябваше да изяснят причината за това. Но и в този случай въпросите не само не получиха отговор, а дори станаха и повече.

Басейнова дирекция - Варна, е същата институция, чиито експерти на 19 май - деня, в който социалните мрежи преляха от снимки и видеоклипове на измрялата риба, откриха край езерото само "единични бройки мъртви попчета и гимюш".

Прессъобщението с данни от анализа на водата в езерото звучеше не по-малко абсурдно. Текстът остави убедителното впечатление, че целта му е измирането на рибата да не бъде обвързано по никакъв начин с екокатастрофата, предизвикана от замърсяването на Варненското езеро с фекални води в продължение на най-малко девет месеца. Като аргумент в полза на този извод бе посочено, че в непосредствена близост до прекъснатата тръба концентрацията на силно токсичния за рибата амониев азот е била многократно по-ниска, отколкото на 9 км от мястото - там, където изплува мъртвата риба. Сходни бяха и цитираните данни за нивата на разтворения във водата кислород.

Най-важното послание обаче бе отправено в края на текста, съдържащ резултатите от анализа на водните проби. Там бе написано буквално следното:

"В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод." Вечерта в новините на БНТ 1 новината прозвуча още по-категорично: "Между измирането на риба във Варненското езеро и скъсания тръбопровод няма връзка."
Проверка на "Дневник" обаче показа странно разминаване в изводите,

които на база на сходни анализи и по повод на почти идентични случаи са направили поделенията на Басейнова дирекция във Варна и Благоевград.

На 7 септември м.г. в язовир "Пчелина" измират тонове риба - също както на 19 май във Варненското езеро. Резултатите от направените проби на водата там са обобщени в следния анализ, публикуван на сайта на Басейнова дирекция - Западнобеломорски район:

"Установените отклонения и превишения показват наличие на битово-фекално замърсяване като цяло, а високите стойности на показателя амониев азот - прясно битово-фекално замърсяване, каквото постъпва в язовир "Пчелина" от непречистени отпадъчни води от населени места в поречието на река Струма."
Днес потърсихме директора на Басейнова дирекция - Варна, Десислава Консулова за разговор, в който да изясним причините за разминаванията на анализите по идентични случаи във Варна и Благоевград.

Този контакт обаче се оказа невъзможен.

От пресслужбата на дирекцията поискаха въпросите да бъдат изпратени писмено и въпреки изричното желание за бърза реакция до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Междувременно опозиционните съветници от "Демократична България" във варненския общински съвет започнаха събирането на подписи за свикване на извънредна сесия на съвета във връзка с екокатастрофата в езерото. В обръщението до колегите си, публикувано вчера, те написаха следното:

"Обръщаме се към вас за предприемане на съвместни действия по тема, която, след като беше умишлено прикривана в продължение на повече от девет месеца, вече не е тайна за никого. Вече се вижда и от сателит как изглежда резултатът от институционалното бездействие. За девет месеца една авария на канализационна тръба за фекални води се превърна в гигантска екокатастрофа, която застрашава както и човешкото здраве, така и цялата екосистема във Варненското езеро."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини