Вълчо Милчев – Учителят, който открива и шлифова таланти

Книга за Школата по математика издадоха славейковци

Вплетоха три повода – личен юбилей, годишнина на Школата и 24 май

За празника 24 май СУ „Петко Рачов Славейков“ издаде авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев, в която се представя в текст и снимки историята на ръководената от него Школа по математика „Питагор“ в училището за шампиони. Повод за създаването на книгата  е 15-годишнината от създаването на тази „ковачница на математически дарования“. Заглавието е „Младите питагоровци в училище „П. Р. Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Изненада за самия Вълчо Милчев е появата на книгата в такъв луксозен илюстрован вариант. Изненада е и специално подбраният момент на връчването й на автора – по време на тържеството на 24 май на сцената на СУ „П. Р. Славейков“ пред всички абитуриенти, техните родители и гости, учителите, директорът Милко Багдасаров покани изявения си колега, който е и преподавател по математика на този випуск.

Освен останалите поводи изданието в този вид е подарък за автора и ръководител на Школата за юбилея му.

Виждайки работния вариант на книгата, Багдасаров решава да организира отпечатването и се свързва с издателство  „Вион“ – Пловдив, което се нагърбва с почти непосилната задача да се справи в невъзможен срок до 24 май. Всичко се пази в тайна от автора, за да бъде изненадата пълна.

Предисловието написва лично директорът на училището за шампиони. „Много са заслужените награди, които Вълчо получи за своята работа – „Учител на годината“, два пъти носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, почетни плакети на МОН, Областния управител и кмета на Община Кърджали и още, и още. Много са персоналните оценки за него, които получавам вече 15 години от колеги и приятели... Най-много държа да споделя една спонтанна оценка, която изцяло определя Вълчо Милчев и тя бе от покойния вече председател на БАН акад. Стефан Додунеков: „Къде го намери този учител? Следя отстрани работата му. Два пъти го заварвам в библиотеката на Института към БАН, самичък, седнал и търси материали за децата, сравнява задачи. Къде е Кърджали, къде е София? Такова чудо за пръв път виждам!“, се чете в предисловието.

Мотото, което авторът е дал на книгата си, е „Учениците – моят стимул, моето вдъхновение...!“ Неизброими са успехите на възпитаниците на Вълчо Милчев за тези 15 години. Научната им работа в Школата е оценена всяка година от най-големите светила в математиката. Част от тях през годините имат публикувани авторски задачи и статии в специализирани списания в България, Русия, Канада. Самият Вълчо Милчев има издадени книги със задачи и участва със задачи в математически издания.

А започва книгата си с изречението „Като ученик не исках да ставам учител“.

За Школата по математика директорът Багдасаров казва, че освен откриването и развиването на талантите, е дала началото на една здравословна вътреучилищна конкуренция, благодарение на която и учителите по други предмети създават школи за научна работа и задълбочена дейност. И завършва предисловието на книгата ръкописно: „Да! Това е Вълчо! Прочетете тази книжка! Тя е един живот! Тя е историята на една школа!“

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ма
    Манол
    1 0
    09:09, 27 май 2020
    На Багдасаров дай му да демонстрира показност, да експлоатира труда на друг, да манипулира, да се занимава с машинации и да оклевети. Някой да каже, нещо конкретно свършил ли е за града? За училището нещо, защото краде
  • 2
    Ив
    Иван
    1 0
    09:29, 27 май 2020
    Този директор трябва да понесе отговорността затова, че хвьрли в авантюра абитурентите на 24 май, събра десетки на едно място, без маски, без ръкавици, никакви дезинфектанти. Наруши мерките на правителството срещу Корона вируса, Публично наруши Заакона. Таково нарушение иска неговата оставка, не пиар стойки, безсрамие,
  • 3
    Др
    Драгомир
    1 0
    09:43, 27 май 2020
    До кога този човек ще си развява байрака? Не стига, че около него завъртя морално не легитимните съветници чрез уйдурми и сделки под маса с ДПС, сега и нарушава правила, мерки и закон. Недосагаем ли се смята? Къде е Инспектората, къде е Гроздан Колев?
  • 4
    Въ
    ВЪЗМУТЕН ГРАЖДАНИН
    1 0
    10:11, 27 май 2020
    Най големия лицемер и кариерист.ненаситен за власт и пари. Не остъпи макар и нищо не значещ пост на биринджия на никаквата партия.директор и съветник за грош но да е далавера. Вечно да е под прожекторите с измислени и напудрени ситуации.превърна училището в клуб на бсп.къде е енспектората къде е държавата.
  • 5
    Ра
    РАЗОЧАРОВАН СОЦИАЛИСТ
    1 0
    10:50, 27 май 2020
    Пък ръководството на БСП със учители и др. от Славейков! КУПУВА ГИ!
    • Би
      Бисер
      1 0
      10:56, 27 май 2020
      Свикнал с чужда пита помен да прави! С държавни пари купува хората, много от тях са обезличени, той за тях е вожда Ким Чен Ун, за голямо съжаление
  • 6
    Бю
    Бюйюк
    1 0
    11:15, 27 май 2020
    М. Багдасаров с ехидната усмивка лицемерна, двуличник, занимава се с интриги, лъжи и клевети. Компроментиран в училище и като съветник
  • 7
    По
    Познавач учител
    1 0
    11:36, 27 май 2020
    Храненето на около 1500 ученика е дал на негов съпартиец и заедно делят печалбата, от залъка на децата. Това човек ли е, морал ли е?
Последни новини