Таня и Атанас Евтимови със сребърен „Печат на Цар Симеон Велики“ от МК

Основателите на частния театър "Дани и Деси"  -Таня  и Атанас Евтимови от Хасково са сред носителите тази година на почетните отличия, които Министреството на културата връчва в навечерието на 24 май на изявени личности и институции за приноса им в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света. 

Съпрузите от артистичната хасковска двойка, които са получили признание за работата си на редица театрални фестивали у нас по света,  са наградени от Министерството на културата с почетени знаци „Златен век“ – сребърен „Печат на Цар Симеон Велики“ и грамоти.

В края на 2019 година Таня и Атанас Евтимови донесоха в България и Хасково две от големите награди от Световния куклен фестивал в Борнео „Rainforest“. Сред 57 куклени артисти от 17 страни от пет континента детската публика на арт форума избра спектакълът на "Дани и Деси" „Принцеса Капчица“ за най-добър, а инж. Евтимов  получи наградата  за иновации в кукленото изкуство. 

Сред тези, които получават Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност от страната,  са и председателят и секретарят на свиленградското читалище  „Просвета - 1870“-  Васил Василев и Ваня Стефанова, а сред  институциите с грамота от Хасковска област е Народно читалище "Св. Климент Охридски - 1969“ в  Хасково. 

Общо 70 изявени личности и институции в областта на културата са наградени през тази година.

Най-тежката награда- Огърлие „Златен век“ е присъдено на оперната певица  Александрина Пендачанска, проф. Милена Моллова – пианист и музикален педагог, певецът Васил Найденов, диригента Йордан Дафов и на виртуозения цигулар проф. Минчо Минчев. Те получават и парична награда от МК.

 Заради пандемичната ситуация с коронавируса тази година официалната церемония по връчването на наградите „Златен век“ ще бъде насрочена през есента, съобщават от Министерството.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    Иван Венков
    6 -2
    20:48, 22 май 2020
    Супер ! Честито ! Аз бях съученик на Деси и много често гледах представленията на кукления театър.
  • 2
    Ат
    Атанасов
    3 0
    10:10, 23 май 2020
    Поздравления! Те го заслужават!
  • 3
    Ма
    МА
    0 0
    23:46, 26 май 2020
    Много се радвам за успехите им!! Била съм техен преводач и оставам техен почитател!
Последни новини