Испания удължи извънредното положение до 6 юни

Премиерът на Испания Педро Санчес спечели подкрепата на парламента за удължаване на извънредното положение с още две седмици, въпреки че опозицията се противопостави, информира АФП.

За пети път парламентът удължава извънредното положение, което означава, че рестрикциите остават в сила до 6 юни. Мярката беше прокарана с гласовете на 177 депутати срещу 162, 11 се въздържаха.

Мярката позволява на правителството да налага строги ограничения, предимно ограничаване на свободното движение в борбата с коронавируса, който отне живота на над 27 000 души.

Десните партии обаче засипаха с критики правителството. Те определиха действията на управляващите като "брутален затвор", докато в същото време няколкостотин души излязоха да протестират с искане за "свобода" и оставката на Санчес.

"Испанският народ е този, които спира вируса...никой няма право да пропилее това, което е постигнато по време на тези дълги седмици на блокада", каза Санчес пред депутатите.

Уличните протести бяха подкрепени от крайнодясната "Вокс" и основната опозиционна Народна партия, чиито лидер Пабло Касадо не спести критиките си по време на дебата преди гласуването.

"Вие сте въплъщение на хаоса и и най-лошото нещо е, че вие не можете да защитите испанския народ без да прибягвате до този брутален затвор", каза той.

Но правителството се защити, че обявеното на 14 март извънредно положение е позволило сериозно да се намали ежедневната смъртност от коронавирус от пика от 950 починали на 2 април до 95 в сряда.

Санчес обаче подчерта, че борбата все още не е приключила и удължаването на рестрикциите е "единственият възможен начин за ефективна борба с вируса". По думите му все още има "стотици нови случаи всеки ден".

Испанските власти обявиха вчера, че е задължително носенето на маски на обществени места, където не е възможно да се осигури социална дистанция. Това се отнася за всички на възраст над 6 г.

Социологическо проучване от вторник показва, че 95% от испанците подкрепят блокадата, а 60 на сто вярват, че трябва да бъде удължена.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини