Традиционното преброяване на лебедите на Нейно Величество е отменено заради коронавируса

Заради пандемията тази година се отменя традиционното преброяване на немите лебеди на Нейно Величество по река Темза, предаде Франс прес.

Подобна отмяна е имало само веднъж в многовековната история на ритуала. От 1186 година насам монархът на Обединеното кралство е легалният собственик на всички неми лебеди в страната. Всяка година специално упълномощено лице има за задача, заедно със своите помощници, да ги прегледа и маркира. Колоритно шествие на хора в старинни червени одежди с кралски монограми и пера, плаващи в лодки с плоско дъно, се заема с ритуала.

Церемонията тази година е отменена, тъй като тя не може да се извърши при наложените условия за социално дистанциране. Преброяването на кралските лебеди трябваше да се осъществи от 13 май до 17 юли. Досега ритуалът беше анулиран само веднъж, през 2012 година заради настъпилите наводнения.

Немите лебеди се отличават с дълги извити шии, оранжеви човки и бели пера. Те се считали за предпочитан деликатес за сервиране по време на кралски банкети. Поради тази причина простосмъртните поданици нямали право да ги ловуват и се наказвали със солени глоби и затвор. В наши дни британците вече не се угощават с лебеди, тъй като те са защитен вид. Традиционното преброяване на тези пернати по-скоро е свързано със защитата на дивата природа и и с образованието на децата в тази насока

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини