Ваксини: Има нова световна война онлайн и това е първата карта на бойното поле

Военните метафори са често срещано клише в медицината. Но понякога няма друга подходяща аналогия. Предстои битка,  реални човешки животи са в риск, и съдейки по новата карта на бойното поле, загубите ще бъдат всичко друго, но не и малки.

Мненията на близо 100 милиона потребители на Facebook в 37 страни са превърнати в цветна карта на взаимоотношенията между привържениците на ваксините, техните противници и тези, чиито възгледи се намират някъде по средата.

Изследователи от САЩ прилагат техники за анализ на данни, които обикновено се използват в теоретичната физика за създаване на визуализация, за да дадат виртуална гледка от птичи поглед към пейзажа в социалните медии относно ваксинациите и нещата не изглеждат добре.

"Има нова световна война онлайн, обграждаща доверието в здравната експертиза и науката, особено с дезинформация за COVID-19, но също така и с недоверие към големите фармацевтични продукти и правителства", казва изследователят на теорията за комплексността Нийл Джонсън от университета Джордж Вашингтон в САЩ.

"Никой обаче не знаеше как изглежда бойното поле и затова се заехме да разберем."

Получените заплитания от линии и петна от точки изглеждат сложни на пръв поглед, но това изображение е само моментна снимка на конкуриращите се сили и взаимодействията между тях през цялата 2019 година.

Онлайн общностите на критиците на ваксините са изобразени с червени точки, оразмерени пропорционално на броя на последователите. Застъпниците също могат да се видят като сини кръгове, а тези без ясно определена позиция са зелени.

Отделете малко време, за да погледнете отблизо и бързо се очертава ясен модел.

"Сините се бият на грешното място, те са на една страна и основната активност е около червените, които са абсолютно заплетени с цялата тази зелена общност“, казва Джонсън.

За да съставят картата, изследователите използват публично достъпна информация от над 1000 страници във Фейсбук между февруари и октомври 2019 г., като всяка страница представлява група от хора, за които се предполага, че до голяма степен имат позиция относно ваксинацията.

След това е използван метод за картографиране на данни, наречен снежна топка, за да се опише как групите се свързват една с друга. Връзките от всеки клъстер към други страници са прпроследени, като връзките на тези страници са също така обединени и т.н. След това софтуер превръща тази мрежа в обикновена графика.

Гледайки дълбоко в заплетената мрежа от връзки, червените възли са изпъстрили цялата сърцевина на зелените, образувайки по-голям брой връзки с неопределени общности, отколкото сините.

Само за да засилят енергичния характер на мрежата на червените, по време на огнищата от морбили през 2019 г. антиваксинните Facebook страници се разрастват, някои с до 500 процента.

Ако има някаква утеха за защитниците на ваксините, това е, че техният сравнително малък брой струпвания включва повече индивиди с 6,9 милиона привърженици, в сравнение с едва 4,2 милиона в лагера на противниците им.

Като оставим бройките настрана, разнообразието от сайтове за ваксинация и активността на хората, които претеглят техните мнения, действа отрезвяващо.

Това, което изглежда като пасивна неутрална територия, е динамична популация от индивиди, които търсят информация. И там има най-различни направо опасни гласове, готови да им предоставят индивидуален отговор.

Проектът започна като начин за по-добро разбиране на онлайн взаимодействието относно ваксините, когато връщането на морбили беше най-лошото, от което трябваше да се страхуваме. Година по-късно светът е съвсем различно място, разтърсен от пандемия каквато светът не е виждал от поколения.

Резултатите от проекта правят сложността на разработването на коронавирусна ваксина да изглежда като детска игра. Истинското предизвикателство ще бъде да убедим достатъчно хора доброволно да се имунизират.

Това е цел, за постигането на която дори Световната здравна организация има резерви. Макар организациите зад социалните мрежи могат да играят активна роля за ограничаване на обхвата на противниците на ваксините, става ясно, че трябва да се направи повече.

"Вместо да извършват безразборни действия с глобалната мрежа от общности, които консумират и произвеждат (неправилна) информация, агенциите за обществено здраве, платформите за социални медии и правителствата могат да използват карта като нашата и изцяло нов набор от стратегии", казва Джонсън.

Да се ​​нарече борбата срещу дезинформацията за ваксината "трудна битка" е подценяване. Това е война - такава, която сме зле подготвени да спечелим. Но предвид това, което е заложено, не можем да си позволим да загубим.

Изследването е публикувано в Nature.

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини