Словения официално обяви край на коронавирусната епидемия

Словенското правителство късно снощи обяви официално край на коронавирусната епидемия, с което Словения стана първата европейска държава, направила това, предаде ДПА.

Стъпката идва, след като властите отчитаха по под седем нови случая дневно през последните две седмици.

Сега хората, пристигащи в Словения от други страни от ЕС, вече няма да е нужно да бъдат поставяни в карантина за най-малко седем дни, както се правеше от началото на април, обяви правителството.

Страната с население от два милиона души, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, досега е регистрирала 1464 инфектирани с коронавирус лица и 103 смъртни случая. Епидемия страната обяви на 12 март.

"Словения овладя епидемията през последните два месеца. Днес Словения има най-добрата епидемиологична картина в Европа", заяви в парламента премиерът Янез Янша.

Краят на епидемията означава, че след май ще приключат и някои мерки, включително отпускането на финансова помощ за граждани и фирми, засегнати от коронавируса, отбелязва агенцията.

Правителството посочи, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на коронавирусна инфекция, няма да могат да влизат в страната.

Карантина от най-малко 14 дни ще бъде прилагана за хората от държави извън ЕС с някои изключения, като например дипломати и превозвачи на товари.

Все пак гражданите ще продължат да следват някои основни правила, за да се попречи на евентуално разпространение на зараза, каза още правителството, без да навлиза в подробности.

Правителството започна да облекчава въведените мерки срещу Ковид-19 още на 20 април. По-рано тази седмица беше възстановен общественият транспорт, а от следващата седмица някои ученици ще се върнат в училище. От 18 май ще заработят също магазините, ресторантите и фирмите за услуги, затворени в рамките на ограниченията заради пандемията. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини