Скъпо, по-скъпо, най-скъпо: 21 милиарда евро за грам

Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте. Но има редица други вещества, минерали и химически продукти, които са много по-скъпи от златото. Тук представяме 15 от тях. Рекордът е 21,7 млрд. евро за грам.

В сегашната криза, породена от епидемията от коронавирус, цената на златото расте. Поради простата причина, че този благороден метал се смята за една винаги сигурна инвестиция. В момента грам злато струва 50,50 евро. Но и редица други вещества, минерали и химически продукти влизат в ранглистата "Скъпо, по-скъпо, най-скъпо". Ето 15 от тях (всички по-скъпи от златото) на цени, достигащи 21 милиарда евро за грам.

Паладий - 59 евро за грам

Паладият е един от най-редките метали на земното кълбо. Използва се най-вече в автомобилната индустрия - главно за производството на катализатори. Високо го ценят и бижутерите.

Родий - 222 евро за грам

Това е най-скъпият от всички метали. Подобно на паладия, и той е сребристо-бял и устойчив на корозия. При производството на автомобилни катализатори родият се радва дори на по-висок авторитет от паладия.

Китайски чай Да Хун Пао - 1290 евро за грам

Трудно е да си представим, че човек може да плати стотици евро за чаша чай, но фактите са такива. Този много специален китайски чай наистина струва 26 пъти повече от златото.

Отрова от коралова змия - 3680 евро за грам

Това вещество притежава доказани антивирусни и антибактериални свойства. Самата коралова змия е една от двете най-отровни змии в света - след черната мамба.

Плутоний - 3680 евро за грам

Който иска да конструира атомна бомба или ядрен реактор, няма как да мине без плутоний. Този радиоактивен елемент е особено търсена стока от различни диктатори и потиснически режими, но и от международни терористи.

Таафеит - 11 500 евро за грам

Този скъпоценен камък се среща един милион пъти по-рядко от диамантите. Таафеитът грее в цветове между червено и виолетово и е толкова рядък, че досега откритите камъни ще се съберат в половин чаена чаша.

Бенитоит - 19 570 евро за грам

Този син на цвят скъпоценен камък произхожда от калифорнийския Сан Бенито. В бижутерията го ценят като един от най-красивите минерали.

Червен берил - 46 000 евро за грам

Това е още един от най-скъпите скъпоценни камъни на света. На всеки 150 000 диаманта се среща само един такъв камък, известен още като „биксбит“. Твърди се, че имал успокояващо и лечебно действие. Научни доказателства за това обаче няма.

Серендибит - 82 800 евро за грам

Този много рядък минерал се среща само в Шри Ланка и Мианмар. Бижутерите го използват за изключително скъпи накити.

Грандидиерит - 119 200 евро за грам

Този много рядък скъпоценен камък за пръв път е открит в Мадагаскар преди повече от 100 години. Синьо-зеленият минерал и до днес може да бъде намерен само там и в Шри Ланка.

Диамант - до 124 000 евро за грам

Цената на диаманта зависи от чистотата на камъка, от качеството и шлифовката му. Иначе диамантите се срещат в природата по-често от други скъпоценни камъни.

Пайнит - 276 000 евро за грам

Това е един от най-редките скъпоценни камъни. Наречен е на името на своя откривател, британския геолог Артър Пайн. Смята се, че общо в света има само около 1000 екземпляра. Богатите колекционери обожават този червеникав кристал.

Червен диамант - 4,6 милиона евро за грам

Това е най-редкият скъпоценен камък в света. Известни са не повече от 30 екземпляра, като повечето нямат и половин карат. Най-скъпият червен диамант с тежест над 5 карата беше продаден през 2011 година за 7,4 милиона евро.

Калифорний 252 - 24,85 милиона евро за грам

Този изкуствен изотоп се използва за откриване на подземни находища на петрол и вода, както и за лъчева терапия. Изтопът е създаден през 1950 година в Бъркли, Калифорния.

Антиматерия - 21,7 милиарда евро за грам

Преди десетина години за съвсем кратко време учените успяха да задържат минимални количества антиводород и антихелий. Смята се, че антиматерията има нечуван енергиен потенциал и с нея могат да летят междугалактически космически кораби. Ако някога успеем да задържим 1 грам антиматерия, цената ѝ би възлизала на 21,7 милиарда евро.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини