Тръмп се скара с журналистки заради "гадни въпроси" и прекъсна брифинга си (видео)

Американският президент Доналд Тръмп рязко прекъсна своята пресконференция в Белия дом след размяна на реплики с журналистки от СиБиЕс Нюз (CBS News) и СиЕнЕн (CNN).

Вейцзя Цзян от СиБиЕс Нюз попита Тръмп защо говори толкова много за броя на тестовете за новия коронавирус в САЩ. 

"Какво значение има това? Защо за Вас това е глобално съревнование, след като всеки ден умират американци и броят на заразените нараства всеки ден?", попита журналистката.

Тръмп отговори, че "хора умират навсякъде по света" и посъветва Цзян да зададе този въпрос на Китай.

След това той подкани към следващия въпрос, но не получи такъв.

"Сър, защо точно на мен казвате това?", попита Цзян, която работи за СиБиЕс Нюз от 2015 г., но е родена в Китай, а семейството ѝ е емигрирало в САЩ, когато е била на две годинки.

Тръмп отговори, че би го казал на "всеки, който задава гаден въпрос".

"Това не е гаден въпрос", каза на свой ред журналистката.

След това Тръмп отново поиска друг въпрос, но в крайна сметка отказа да отговори на Кайтлан Колинс от СиЕнЕн, която се приближаваше към микрофона.

"Вие посочихте мен", каза Колинс, но Тръмп репликира: "Аз ви посочих, а Вие не реагирахте".

Колинс каза, че е дала възможност на Цзян да зададе въпросите си.

"Мога ли да задам въпрос?", попита Колинс след това, но президентът прекъсна пресконференцията и си тръгна.

Цзян и Колинс носеха маски, както и повечето от другите журналисти, след като двама служители на Белия дом бяха потвърдени като заразени с новия коронавирус, отбелязва АП.

Тръмп ограничава контактите си с Пенс 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че контактите му с вицепрезидента Майк Пенс може да бъдат ограничени в близко време като предпазна мярка.

Говорителката на Пенс Кати Милър даде положителен тест за коронавирус на 8 май. Предишния ден стана известно, че е заразен и военен от подразделението на Военноморските сили на САЩ, който работи в Белия дом.

На Тръмп и Пенс, както и на техните сътрудници се правят тестове за коронавирус всеки ден.

В отговор на журналистически въпроси в Белия дом президентът Доналд Тръмп съобщи, че тестовете на вицепрезидента Майк Пенс през последните два дни са отрицателни. 

"Той е в много добра форма", каза Тръмп, но не изключи възможността контактите му с Пенс да бъдат ограничени в близко време като предпазна мярка.

В понеделник стана известно, че всички работещи в Западното крило на Белия дом, където се извършва ежедневната работа на администрацията на президента, ще трябва да носят маски в сградата.

Над 80 хиляди жертви, случаите в Ню Йорк може да се окажат повече 

По данни на университета "Джонс Хопкинс" броят на заразените с новия коронавирус в САЩ надхвърля 1.34 милиона души, а смъртните случаи от Covid-19 са 80 087.

Ройтерс отбелязва, че броят на заразените нараства в Мисисипи, Минесота и Небраска, а в Ню Джърси и Ню Йорк намалява.

Доклад, разпространен в понеделник от американските здравни власти, сочи, че е възможно броят на смъртните случаи от Covid-19 в Ню Йорк да е по-висок от известния до момента. Възможно е още 5300 смъртни случая в Ню Йорк да са свързани с пандемията от коронавируса, се казва в доклада.

Между 11 март и 2 май в Ню Йорк са починали около 24 200 души повече от обичайното за този период, обяви Центърът за контрол и превенция на болестите.

От тях близо 19 000 са потвърдени или се предполага, че се дължат на Covid-19. Това означава, че има още 5300 смъртни случая, които може да са свързани пряко или косвено с новия коронавирус, отбелязва центърът.

Ню Йорк сити стана огнище на пандемията в САЩ и едно от най-силно засегнатите места от болестта в света, припомня ДПА. Според официалната статистика над 14 700 смъртни случая в Ню Йорк се дължат на Covid-19, а 5100 са "вероятните случаи", но официални лица признават, че вероятно броят на жертвите е по-голям.

Джо Байдън: Тръмп изправя САЩ пред фалшив избор

Влиятелният американски всекидневник "Вашингтон пост" публикува статия на бившия вицепрезидент демократ Джо Байдън, който се очертава като най-влиятелния политически противник на президента Доналд Тръмп и негов съперник на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ. 

Според Байдън действията на Белия дом в кризата с коронавируса изправят страната пред "фалшив избор" и то в извънреден момент, когато тя "има крещяща нужда от спешни действия, от уверено, силно и обединяващо ръководство".

Вместо обаче да обединява страната за бързи действия в името на общественото здраве и за облекчаване на икономическото положение на онези, които имат нужда от това, президентът Тръмп прибягва към познатата си стратегия да отклонява вината от себе си и да разделя американците, пише Байдън. 

Коментирайки искането на Тръмп за бърз рестарт на икономиката още преди овладяването на смъртоносната пандемия, авторът казва, че зад тази теза прозира ясната цел на президента: да раздели страната на враждуващи лагери, да представи демократите като мрачни пророци, които искат да държат Америка с вързани ръце, а републиканците - като борци за свобода, които се опитват да освободят икономиката.

"Това е детинска тактика и поставяне на страната пред фалшив избор, по който никой от нас не трябва да се подлъгва", предупреждава Байдън.

Истината е, че всеки иска Америка "да се отвори", колкото се може по-скоро, и да се твърди обратното е пълен абсурд, пише Байдън и обвинява Тръмп, че спъва усилията на губернаторите на щатите, като не им дава инструментите, ресурсите и ръководните насоки от федералното правителство, за да има безопасно и устойчиво "отваряне". Тази отговорност лежи на плещите на Тръмп, но той не е на висотата ѝ, подчертава Байдън.

Според него необходимото решение не е никаква тайна: администрацията на Тръмп "може да се фокусира върху производството и разпределянето на адекватни тестове и протоколи (за лечение) съобразно указанията на здравните експерти", което ще ускори процеса на отваряне и ще го направи много по-ефикасен. 

"Администрацията е напълно наясно, че това е правилният път - та нали президентът и неговият екип, както се твърди, вече се тестват (за вируса) всеки ден. Те явно добре знаят как Овалният кабинет може да функционира добре и в безопасност, и се грижат за това", пише Байдън не без ирония. "Но просто не правят същото за останалите като нас", добавя той.

Защо президентът превръща това в поредната разделителна линия, изправяйки страдащите и изтерзани американци един срещу друг от двете страни на изкуствено създадените разделителни линии между "здравето" и "икономиката", пита риторично бившият вицепрезидент.

Всеки знае, че не можем да възродим второто, без да опазим първото, казва той пред "Вашингтон пост" и призовава Тръмп да се погрижи американците да получат същата защита, каквато вече е издействал за себе си.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини