Ще стане ли "Света София" в Истанбул отново джамия на 29 май?

Едно съобщение в профила в Туитър на ръководителя на Дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун стана повод днешният турски печат да го разтълкува като знак, че музеят "Света София" в Истанбул предстои да бъде отворен като джамия, съобщава гръцката телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

В профила си в Туитър Алтун публикувал снимка на "Света София" със следния коментар: "Липсваше ни! Но още малко търпение. Ще успеем заедно". В днешния турски печат тази фраза се цитира в статии за историята на "Св. София" и за "нетърпението" на турския народ да види отново историческия храм като джамия. Някои даже спекулират, че 29 май, годишнината от завоюването на Константинопол от османските турци, може да бъде денят, в който "Св. София" ще отвори като джамия и молитвен дом за мюсюлманите.

Съобщението на Фахреттин Алтун предизвика голям ентусиазъм, пише днешният турски печат. Тези, които го видяха, започнаха да се питат кога ще отворят джамиите и кога ще бъде отворена "Св. София" за молитва на мюсюлманите. Вестник "Хюриет" публикува обширна статия за историята на "Св. София" от построяването й до наши дни. Отбелязва се, че джамиите в Турция са затворени от началото на пандемията, което предизвиква много реакции от страна на ревностните вярващи.

Въпросът за превръщането на "Св. София" в джамия често се оказва в дневния ред на турското правителство, преди всичко при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. На 24 март 2019 г., малко преди местните избори в Истанбул, Ердоган заяви, че превръщането на музея "Св. София" в джамия се очаква от цялата турска нация и от мюсюлманския свят. От миналата година част от пространството в "Св. София" се използва за молитва от мюсюлманите.
"Св. София" е най-популярният туристически обект в Турция. През 2019 г. музеят е бил посетен от 3,72 милиона туристи, показват данни на турското министерство на културата и туризма.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    1 -1
    14:57, 12 май 2020
    оставете ги турците да ги баламосват от тежките икономически и здравни проблеми с джамии и молитгви.това е силата на ердоган и такива като него да прикриват проблемите които стават почти непоносими за обикновения и средния турчин.

Още новини

Последни новини