Убийство или самоубийство е падането на трима руски медици от прозорци в болници?

През последните няколко седмици трима лекари, които се борят на първа линия с COVID-19, паднаха мистериозно през прозорците на болниците, в които работеха или се лекуваха. Това доведе до съмнения, какво точно се случва зад стените на лечебните заведения.

На 24 април Наталия Лебедева, началник на спешните медицински служби в тренировъчна база на руските астронавти, пада през прозорец в болницата, където се лекува от инфекция с COVID-19. Умира на място. На 1 май умира и Елена Непомнящая, главният лекар в болница в Сибир. Тя прекарва цяла седмица в интензивното, след като пада през прозореца докато води конферентен разговор в зала в болницата. Ден по-късно Александър Шулепов, лекар от спешна помощ, пада от втория етаж на болницата, в която работи и се лекува от COVID-19. Той все още е жив, но е в тежко състояние с фрактура на черепа.

Властите в Русия разследват и трите случая, но все още няма официални данни какво се е случило с лекарите. Но обстоятелствата около инцидентите са, меко казано, подозрителни.

Според местните медии Непомнящая е говорела с висш руски здравен служител, който искал да превърне цяла сграда в болницата й в отделение, в което се лекува само COVID-19. Тя не се съгласява с идеята и минути по-късно пада през прозореца.

Шулепов пък публикува видео на 22 април, в което обяснява, че е принуден да работи, въпреки че се е заразил с коронавирус. Пет дни по-късно се появява ново съобщение, в което медикът връща думите си назад и заявява, че е "говорил, докато е бил прекалено емоционален", а още седмица по-късно пада през прозореца.

Няма никакви подробности около това какво се е случило с Лебедева. Болницата, в която загива, излиза с официално съобщение, че лекарката е "умряла трагично при инцидент" и нито дума повече.

Опитва ли се Русия да прикрие нещо? Все още никой не знае със сигурност, но нека разгледаме какво знаем за всеки един от случаите и какви се теориите за тези трагични инциденти.

Какво знаем за тримата лекари?

Количеството на информацията за тримата варира. Най-оскъдна тя е за Лебедева, която е част от спешния екип в тренировъчната база на руските астронавти Star City, която се намира в покрайнините на Москва. Твърди се, че именно тя е лекувала "нулевия пациент" в Русия. След като се разболява от COVID-19, 48-годишната жена е приета в Федералният научен център в Москва на 20-ти април. Четири дни по-късно тя пада от шестия етаж на болницата и умира на място. "Тя беше истински професионалист", пишат в изявление от болницата. Категорични са, че случилото се е инцидент, а всичко останало около смъртта й остава мистерия.

Повече се знае за Непомнящая, която управляваше Красноярската областна болница за военни ветерани. 47-годишната жена води видео разговор с Борис Немк, регионалният здравен министър, който иска от нея да открие още 80 легла за лечение на коронавирус. Тя отказала, тъй като екипът й от лекари не получил достатъчно предпазни средства, за да се защити от болестта.

Разбира се, местното здравно министерство отрича падането й да има нещо общо с разговора, а Алексей Подкоритов, зам.ръководител на региона Красноярск заяви, че има няколко версии за смъртта й.

"Толкова много неща може да са се случили. Може би е станало, защото е било пролет или защото е имала семеен проблем или заради напрежението. Трудно е да определим какво се е случило. Няма нищо необичайно, което да се е случило по време на разговора", казва той пред журналисти през април, цитиран от Vox.

На 22 април 37-годишният Шулепов, заедно с колегата му Александър Косякин, заснемат видео, в което обясняват, че са дали положителни проби за COVID-19: "Шефът ни ни кара да продължим да работим. Какво да сторим в тази ситуация?", питат лекарите. И обясняват: "Не ни дават да прекъснем тази смяна. Александър и аз работим заедно от месец. Такава е ситуацията. Всички казват, че е лъжа, но това е истината." Мъжете добавят, че болницата, в която работят, няма достатъчно предпазни средства.

Пет дни по-късно Шулепов твърди друго: "Имам само хрема иначе всичко останало е наред." Тази промяна на версията му индикира, че властите са го накарали да замълчи. Неговият колега, Косякин, е разпитван от полицията, тъй като се е оплакал, че няма достатъчно защитни материали, а това били "фалшиви новини".

"Той беше добре, трябваше да го изпишат от болницата и изведнъж се случи това. Има толкова много въпроси без отговор, които изникват след тази ситуация", казва Косякин пред CNN. А от местното здравно министерство са категорични - докторът е починал в следствие на собствената си невнимателност.

Кои са двете водеши теории?

Първата е самоубийство - Русия е на трето място по брой самоубийства според СЗО, така че тази теория не е изненадваща. Според д-р Василий Власов, епидемиолог от Висшето училище по икономика в Москва, именно това стои в основата на инцидентите: "Вярвам, че тези няколко случаи са отражение на наистина високата честота на самоубийства в днешно време, защото главните лекари работят под високо напрежение." По думите му, тъй като в страната е трудно да се сдобиеш с оръжие, "скачането е разумен вариант".

Версията звучи правдоподобна в случая на Лебедева, която е била обвинена от колеги, че е предала болестта и на други хора.

Разбира се, най-често се обсъжда версията за убийство.

"Не бих се изненадала, ако службите за сигурност са се активирали, изпращайки съобщение до лекарите, да запазят мълчание по време на кризата", казва Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейските политики. За много хора тази теория би звучала като конспирация. Наистина ли руското правителство би убило медици, само защото те поставят под въпрос начина, по който страната се справя с COVID-19?

"Това не е теория на конспирацията", написа в Twitter Тоомас Хендрик Илвес, президент на Естония от 2006 до 2016 г.. Той твърди, че това е дългогодишна практика на Русия.

През 2017 г. Николай Горохов трябваше да даде показания в московски съд срещу правителството. Но ден преди това да се случи, Горохов пада от четвъртия етаж на жилищна сграда. Първата новинарска агенция, която пристига на мястото е LifeNews, която е тясно свързан с руските служби за сигурност. Горохов оцелява. Казва, че не помни какво се е случило, но случилото се не било инцидент. Някой бил планирал убийството му.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Разочарован
    3 -1
    14:56, 11 май 2020
    Естествено, че са убити. Така действат руските служби. Лекарите са щели да огласят данни за измамата Коронавирус и затова са им затворили устите. Другого са глупости. Много съм разочарован от Путин, че и той играе по свирката на Запада относно цирка с Ковид19. Явно и над него има някой на когото се подчинява. От тази измислена криза разбрах, че САЩ, Русия, Китай, а и целият свят се командват от едно място. И това цялото политическо противопоставяне между тях е просто театър.
Последни новини