Мъжете, които превърнаха смъртта в празник

Погребенията са ритуал, който свързваме с тъга, сълзи и мълчание в знак на уважение. Но не навсякъде по света е така. И това си припомнихме многократно покрай COVID-19 и едни от главните герои в социалните мрежи в последните седмици.

Ако прекарваме голяма част от времето си в интернет, няма как да не сме попадали на мемета, гифчета, снимки и видеа с група цветнокожи мъже, които носят ковчези на раменете си, докато изпълняват танцови стъпки.

Това са Ghana Dancing Pallbearers, познати повече като танцуващите гробари от Гана. Те добиха световна популярност още през 2017 г. след филм на BBC за тях, но със заплахата от новия коронавирус станаха отново актуални.

Мъжете са част от група, която първоначално започва да предлага стандартни гробарски услуги в Гана. След време техният началник,собственикът на погребална агенция Бенджамин Айдо решава да се противопостави на конкуренцията с едни по-нестандартни погребения.

Младите и стройни мъже, облечени в изрядни костюми, започват да тренират необичайните танци с ковчег и все повече хора проявяват интерес към тях. А видеата, които се разпространяват в интернет, им осигуряват слава далеч отвън границите на Гана.

Гробарите започват да използват за изпълненията си ритмични парчета и ремикси на руски диджеи и на всеки му идва да затанцува, докато ги гледа. В последните седмици групата се превърна в символ на черния хумор в социалните мрежи.

Основната идея на публикациите с тях е, че който не се пази от COVID-19, ще ползва услугите на забавните гробари. В този дух те разпространиха видео, в което благодарят на лекарите по целия свят и ни призовават да си останем у дома и да се пазим... за да не танцуваме с тях.

Разбира се, не липсват и хора, за които подобен тип изпълнения са обидни и напълно недопустими. Затова е важно уточнението, че в Гана, където се развива действието, погребенията преминават като празник, веселба с много танци. Местните вярвания са, че смъртта е просто начин човек да отиде в по-добър свят, затова няма място за скръб и сълзи.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    Мнение
    1 0
    15:28, 10 май 2020
    Хммм, и те, като древните траки и келти, вярват, че отвъдния свят е по-добър! Оттам и пировете и гощавките след погребението, а за особено заслужилите преживе царе - надбягвене с коне, спортни игри и т.н.
Последни новини