Пернишката топлофикация минива на извънреден режим

Топлофикация Перник" ще премине на извънреден режим, за да не генерира отпадъци, съобщиха от областната администрация. Шламохранилище "Седми септември" на ТЕЦ "Република" в Перник, чиято дига се скъса тази сутрин, е с изчерпан обем, съобщава БТA.

То е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г. "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си на сгуроотвала. Според изпълнителния директор Любомир Спасов това се правело паралелно с механична рекултивация, за която "Топлофикация" имала разрешение. След това щяла да го засипе с пръст и да започне биологична рекултивация.

Дружеството разполага

с още едно депо - "Кудин дол", но и неговият обем е запълнен.

За периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн.т сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 т годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация, по данни на РИОСВ.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов, ако шламохранилище "Седми септември" продължи работа по този начин и има валежи, е възможно да се създаде нова опасност след няколко дни. Затова, по думите му единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери, че ще се предприемат действия към собствениците или отговарящите за състоянието на съоръжението.

От 2006 г. алармирам за потенциалната опасност,

заяви кметът на кв. "Калкас" Надка Павлова.

Заради изчерпване на обема на съществуващите депа преди шест години "Топлофикация" обяви инвестиционно намерение за обособяване на нов сгуроотвал в местността "Чокладиновец" край село Люлин. Предвиждаше се бъдещото шламохранилище да приема до 1560 т/денонощие. Отпадъкът трябваше да се транспортира до площадката за предварително третиране с хидротранспорт, което не предполага неорганизирани емисии на прах в атмосферния въздух. По време на експлоатацията се предвиждаше уплътняване на депонирания отпадък и изграждане на стационарна оросителна система,ограничаваща неорганизираните прахови емисии. Трябваше да бъде изграден и магистрален тръбопровод с дължина 4500 м, който да бъде положен в стоманобетонови корита с цел недопускане на замърсяване.

Инвестиционното намерение обаче остана само на книга,

въпреки положителното становище на РИОСВ и други отговорни институции.

Последва ново инвестиционно предложение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". В него до края на 2014 г. са обезвреждани неопасни производствени отпадъци, образувани от експлоатация на горивната инсталация на ТЕЦ "Република".

Топлоснабдителното дружество е с намерение да експлоатира минимум 15 години бъдещото преустроено депо "Кудин дол". Планира се то да поеме 6.5 млн. т сгуропепелна маса. Денонощният му капацитет ще бъде до 1 320 т, при условие на максимално натоварване на съоръженията в ТЕЦ "Република". На практика се очаква депониране на около 820 т за денонощие, по данни на "Топлофикация".

Планира се към съществуващия върху 280 дка сгуроотвал"Кудин дол" поетапно да се присъединят части от съседните на депото площи - общинска собственост, основно от север и изток. Все още не сме получили становище от Министерството на земеделието за преотреждане на терените, каза Спасов.

Отпадният продукт /шлам/ е изключително инертен, той не е опасен,

не е активен, уверява той. По думите му шламът съдържа безопасните силициев двуокис и двуалуминиев триокис. Засега обаче материалът се ползва единствено в малки количества от циментовите заводи и за смеси. Запълвани са частично и празни участъци в котловани на мините. Има идея и за уплътняване със сгуропепелна маса на многобройните галерии от преустановения подземен въгледобив. По данни на дружеството са правени няколко теста съвместно с общинската администрация в района на пернишкия квартал "Караманица". Налице е потенциал процесите на слягане да се ограничават. В Перник се обсъжда изпълнението на подобен проект, но е предвидено използването на отпадък от ТЕЦ "Бобов дол".

Преди години притеснение от разширяването на депо "Кудин дол" изразиха жители на квартал "Църква". Тогава от кметството заявиха, че населението в квартала не би приело разширение на шламохранилището на изток, защото и без друго страда от близостта със "Стомана Индъстри". По предварителни данни уголемяването на сгуроотвала достига оградата на металургичното предприятие. Живеещите в района се опасяват, че е възможно преустройството на шламохранилището да повлияе върху чистотата и на двата най-големи пернишки квартала "Изток" и "Мошино". Ако проблемът със сгуроотвала не бъде решен, е налице реален риск за прекратяване на дейността на дружеството, смятат от "Топлофикация".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
07 юни 2020
Последни новини