Лаура Кьовеши осъди Румъния за отстраняването ѝ като главен прокурор

Всички ние знаем, че моето уволнение бе част от кампанията за сплашване на съдебната система и опит за обезкуражаване на борбата с корупцията, коментира бившият румънски антикорупционен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, след като спечели дело относно отстраняването й от поста през 2018 г. в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщават Ройтерс и румънски информационни агенции.

Според ЕСПЧ Румъния е нарушила правата на Кьовеши в процедурата за отстраняването й от длъжността главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) преди изтичането на мандата й.

Кьовеши внесе жалба в началото на 2019 г., в която заяви, че след решението на Конституционния съд за отстраняването й от длъжност, тя не е имала възможност нито да се защити, нито да го оспори. В жалбата си Кьовеши посочи, че решението на Конституционния съд от май 2018 г. е взето в рамките на процедура, при която не са спазени гаранциите за справедлив процес от гледна точка на възможността за обжалване.

ЕСПЧ постанови днес, че отстраняването на Кьовеши е "попречило на целта за поддържане на съдебна независимост" и трябва да е произвело "ефект на охлаждане" върху способността на магистратите да участват в публичен дебат по законодателни реформи.
"Това съдебно решение укрепва статута на всички европейски магистрати и ги защитава от произвола на политическата намеса от други държавни власти във време, когато независимостта на онези, които разследват корупция или други сериозни престъпления, е поставяна под въпрос по различни начини и на различни места", коментира Кьовеши в изявление пред Ройтерс.

Под нейно ръководство румънската антикорупционна прокуратура успя да постигне осъдителни присъди срещу кметове, депутати и министри от всички политически партии, за конфликти на интереси и злоупотреби с власт в една от най-корумпираните държави в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Отстраняването на Кьовеши от длъжност бе кулминацията на поредица от действия на управляващата тогава Социалдемократическа партия с цел съдебна реформа и смяна на основните прокурори. Тези действия на социалдемократите доведоха до най-големите улични протести в Румъния след падането на комунизма, припомня Ройтерс.

Президентът Клаус Йоханис бе принуден да отстрани Кьовеши по заповед на бившия министър на правосъдието Тудорел Тоадер, подкрепена с решение на Конституционния съд, което създаде прецедент за това как може да бъде отстранен един главен прокурор.

Процедурата, която доведе до уволнението на Кьовеши, бе задействана след това и спрямо тогавашния главен прокурор Аугустин Лазар, който бе отявлен критик на съдебната реформа на социалдемократите.

След отстраняването си в Румъния Кьовеши се кандидатира за поста европейски главен прокурор. В края на 2019 г. тя бе избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура - независим орган на ЕС, който ще се занимава с разследването, наказателното преследване и изпращането на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Очаква се прокуратурата, чието седалище ще бъде в Люксембург, да започне работа от ноември 2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини