Четири жени, работещи в дома за стари хора в Радомир, са с Covid-19

Четири жени, работещи в дома за стари хора в Радомир, са с положителни проби за коронавирус, потвърди кметът Пламен Алексиев. Те нямат изразени симптоми на заболяването и са под карантина в домовете си, съобщава БНР.

Положителни резултати са дали две санитарки, една медицинска сестра и жена, работеща в пералнята към дома.

Въпреки взетите мерки вътре в социалното заведение и в самия град, фактът е налице, коментира кметът. По думите му четирите жени живеят извън Радомир и пътуват до работното си място.

Изследван е целият персонал в дома. Проби са взети и от всички 150 възрастни хора настанени там.

57 от готовите РСR тестове са отрицателни. Очакват се резултатите от останалите.

По-рано стана ясно, че Районна прокуратура – Перник е разпоредила проверка на дома за стари хора „Св. Иван Рилски“ в град Радомир.

След постъпил сигнал на 1 май за установени положителни проби за COVID -19 на служители от дома за стари хора Районна прокуратура – Перник е разпоредила проверка по случая на Областния управител на Перник, кмета на Радомир, директорите на РЗИ-Перник, Инспекция по труда-Перник, Дирекция Социално подпомагане – гр. Радомир и ръководството на дома.

Върховната административна прокуратура (ВАП) пък изиска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020 г., във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП сезира контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на  коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини