Гърция отваря плажовете през юни

На 4 май започва плавно разхлабване на карантината в Италия, Португалия и Гърция, които са сред най-популярните дестинации за летен туризъм в света. Ето какво планират местните власти, което би засегнало и българите, които все още имат пари и желание да прекарат летните си почивки в тези държави.

Гърция

На 4 май в Гърция първо ще бъдат отменени ограниченията за придвижване на гражданите извън домовете им. Това е голямо облекчение, защото досега те трябваше да изпращат есемес на номер 13033, преди да излязат. Другият вариант бе да да имат писмено разрешение, за да напускат домовете си.

Още две седмици остават в сила ограниченията за пътуванията извън префектурите. Индивидуалните спортни занимания ще бъдат позволени, но само на открито. Отварят книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, фризьорски салони и козметични студия.

В болниците и затворените пространства е задължително носенето на маски, а глобата за неспазване на правилото е 150 евро. Носенето на маски се насърчава и в другите търговски обекти, както и в обществения транспорт.

На 11 май учениците от последен гимназиален клас се връщат на училище. От 17 май гражданите ще могат да участват в религиозни служби при спазването на строги санитарни правила, които ще бъдат координирани с църквата. На 18 май се подновяват занятията си учениците в останалите класове.

Началните училища и детските градини остават затворени, като в зависимост от развоя на ситуацията, могат да бъдат отворени на 1 юни. На 18 май се отварят зоопарковете, ботаническите градини, обществените градини, археологическите обекти, школите за курмуване и залите за залози.

На 1 юни се отварят молове, ресторанти, барове и кафенета. Дистанцията между масите в обектите за хранене трябва да е най-малко три метра и на маса не може да има повече от четирима души. Персоналът трябва да носи ръкавици и маски. В същия ден отварят врати и хотелите, които обслужват целогодишно клиенти, така наречените несезонни хотели.

В зависимост от развоя на ситуацията в началото на юни може да бъдат отворени и местата за развлечение и спорт. Може да се възстановят вътрешните полети, да се отворят началните училища, детските градини и яслите.

В средата на юни може да се поднови морският трафик към островите и отварят организираните плажове. В края на юни и началото на юли може да бъдат отворени така наречените сезонни хотели и да бъдат възстановени международните полети.

Следващата част на плана за излизане от изолацията в Гърция ще бъде съобщен на 18 май след оценка на ефекта от първите приложени мерки в тази насока.

Италия

В Италия първо ще започнат работа в строителството, търговията на едро и продажбата на храна за вкъщи. Ще бъдат позволени индивидуалните разходки и спортните дейности на открито, както и тренировките на професионални спортисти в индивидуални дисциплини. На 18 май ще могат да тренират и отборите.

Отварят се парковете и градините, като зоните за деца в тях ще останат затворени. Посещения при родини ще е възможно, но с препоръки да се избягва физическия контакт. В тази първата фаза на работа ще се върнат 4,5 милиона души в Италия.

На 18 май деескалацията продължава с магазините за търговия на дребно, отваряне на музеите и подновяване на изложбите. На 1 юни ще заработят фризьорските салони и козметичните студия, ресторантите и баровете.

В заведенията ще има различни врати за влизане и излизане на клиентите, маси на определено разстояние, плащане с карти и други дигитални средства, както и редовна дезинфекция.

Общественият транспорт ще започне работа, но ще бъдат монтирани термокамери на гарите и летищата. Ще се ограничи броят на хората в превозните средства, ще се приемат само електронни билети или билети от автоматите за закупуване на билети.

Училищата ще подновят работа едва през септември, като до тогава трябва да бъде разработен план за модернизиране на учебния процес, така че на няма струпване на ученици в класните стаи. Храмовете ще бъдат отворени от 24 май или 30 май. Точна дата не определена.

Хирургическите маски в Италия ще имат пределна цена от 50 евроцента преди облагане. Точна дата за отваряне на границите за чуждестранни туристи все още не е определена.

Португалия

Страната излиза от изолацията в три етапа, които са разделени на по 15 дни. На 4 май ще отворят врати малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците.

Втората фаза започва на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет. На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците ще трябва да носят маски.

В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс. Театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни. На същата дата отварят врати и големите търговски площи.

От 4 май носенето на маски ще бъде задължително на различни места в страната, включително и в обществения транспорт, който ще работи с намален капацитет.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини