Този път СЗО даде за пример Швеция: Това е новата нормалност

Швеция накара много държави да повдигнат многозначително вежди, тъй като страната и до ден днешен отказва да въведе строга карантина и ограничения, за да спре разпространението на COVID-19. Днес CNN съобщи, че броят на починалите от коронавируса в страната намалява, а СЗО дори даде Швеция за пример. 

"Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус", заяви  водещият специалист на СЗО д-р Майк Райън по време на брифинг на организацията, цитиран от Ройтерс. 

В страната, повечето бизнеси и училища са отворени. Ресторантите и баровете са пълни, хората се препичат на слънце. Правителството се доверява напълно на собственото си общество само да наложи социално дистанциране.

Шведите все още ходят и на фризьор, а пред CNN една жена споделя, докато си прави прическа, че се е примирила с факта, че най-вероятно ще хване COVID-19 все някога.

Според СЗО това било целта "да се достигне до нова нормалност".

На брифинга бе повдигнат въпросът и за анонсираните усложнения при децата, които преболедуват вируса.

"Повечето деца, разболели се от коронавирус, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави", каза Майкъл Райън.

Връзката между вируса и клъстери нарядкото възпалително заболяване при децата се изследва от британски и италиански лекари.

От рядък възпалителен синдром, който прилича на този във Великобритания и Италия, се лекуват и три деца в САЩ. Подобни случаи има и в Испания.

Досега децата не бяха засегнати от тежките усложнения от коронавирус, които са характерни за възрастните с хронични заболявания.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Шв
    швеция не е
    3 -6
    22:07, 1 май 2020
    пример. нека пак да я обсъдим слез месец. тогава ще броим умрелите. сега са в началото. това е все едно да скочиш от небостъргач и на 15 тия етаж да викаш ура- жив съм. има време нека изчакаме
    • Аз
      Аз
      3 0
      12:09, 2 май 2020
      Ти луд ли си бе зомби.. Промиха ти мозъка... Къде си броял трупове... Няма ковид мовид... Измислици медийни.. Ти проба видял ли си болен познаваш ли.??
    • До
      ДО- Аз
      0 -1
      13:06, 2 май 2020
      Worldometer - това е сайта. Влез и сравни норвегия и швеция. Имаха по 20 починали. Виж сега *********.Иска се четене
  • 2
    Аз
    Аз
    2 0
    12:13, 2 май 2020
    Тоя вирус мина през България през февруари и март..... Когато всички деца бяха болни и много възрасни... А уж карахме грип... Сега ги измислят тея болни за да издърпат евро помощите... Защо не обявяват имената на болните? Защо не казват кои са и всеки контактувал с тях да се провери? Защото не съществуват те са само цифри в ефира...
    • Еб
      ебати прозтака дето си
      0 -2
      13:53, 2 май 2020
      по твоята логика имената на загиналите във втората световна не са обявени.значи не са загинали.ебати прозтака
Последни новини