С декларация за пътуване при собствен риск ще пълнят хотелите

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи на брифинг в МС, че е пратена за съгласуване на МЗ и на Националния оперативен щаб декларация за пътуване при собствен риск, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средство, че е здрав, че знае изискванията и правилата на съответните места за настаняване и поема своята отговорност при установяване на едно или друго обстоятелство.

Промяна на наредбата за водното спасяване и медицинското обслужване е стартирана с МЗ, като се подкрепя предложението на територията на националните курорти спасителните постове да бъдат, както и досега, през 100 метра, а на плажовете извън морските курорти те да са през 150 метра. За всеки плаж ще има подробна информация през електронно приложение, допълни министърът.
Ангелкова каза още, че е започнала дигитална кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.

Тя съобщи, че идните дни по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да може да има грантови схеми за микро- и малки предприятия, като туризмът е част от тези, които могат да се възползват от тази възможност.

Разработени са правила и препоръки в местата за настаняване и хранене, плажовете, и очакваме и единните европейски правила, каза министърът.

За след 15 юни няма информация за отмяна на резервациите, каза министърът и напомни, че оптимистичният план на министерството е летният сезон да започне от 1 юли, но това зависи от ситуацията в страната във връзка с разпространението на коронавируса.

Министърът каза, че се надява скоро гаранционният фонд да получи и своите юридически измерения в Закона за туризма и да стане факт, защото това е нужен инструмент, защото на сектора ще е нужно много време за възстановяване.

Тя информира, че на външно министерство е предложено да се обсъдят възможностите за облекчаване на туристическите визи за Русия и Турция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ко
    Кольо
    14 -1
    17:13, 28 апр 2020
    Няма такава куха лейка.
  • 2
    $$
    $$$
    11 -1
    17:49, 28 апр 2020
    Пак ще се ходи в Гърция на море!!!!!!
  • 3
    Ис
    Истината
    7 0
    20:26, 28 апр 2020
    Целият му антураж на м*тропитека е такъв! Тая шайка престъпници трябва да бъдат в затвора!
  • 4
    Къ
    Къща за тъща
    3 0
    14:12, 29 апр 2020
    Тази от снимката ако трябва да работи в туризма според мен единствено може да оправя чаршафите в някой по-евтин хотел. Всичко останало е загуба на време и пари.
  • 5
    Сп
    Спасител
    3 -1
    15:24, 29 апр 2020
    Удобна е тази жена! Говори и прави това, което трябва (на тези, които са я поставили!). Тя пък си взема нейното...
    • До
      Дорчо
      4 0
      17:13, 29 апр 2020
      Цитат от предаването " Лице в лице".
      Цв. Ризова: - А има ли отказали се българи от летни записвания?
      Ангелкова: За радост - няма, но за съжаление няма никакви записани...

      Божинката ряпа да яде.
  • 6
    Ko
    kovo
    1 0
    09:02, 30 апр 2020
    Какво значи "На собствен риск" - ако се заразят, ще си платят лечението ли? Защото в обратния случай, всички данъкоплатци плащаме "тепегьозлък-а"!
Последни новини