По-строги наказания за дрогирани шофьори предлага ГЕРБ

По-строги наказания за дрогирани шофьори. Да бъде увеличена минималната граница на наказанията, като при причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества, присъдата да бъде между 6 и 20 години. Това са част от предложенията на ГЕРБ за промяна в Наказателния кодекс, заяви в предаването "Здравей, България" на NOVA депутатът от партията Красимир Ципов.

Депутатът посочи, че последните промени в Наказателния кодекс, във връзка с управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози, са от 2015 година. Тогава според него наказанията са били сериозно завишени.

"Тенденцията обаче сочи, че продължават тези престъпни деяния. Законът е такъв и той трябва да се прилага от органите", добави той.

Наказанието при причиняване на смърт, вследствие на употреба на наркотично вещество, е от 3 до 15 години. Ципов обясни, че предложението на ГЕРБ е да се завиши минимумът и той да стане 5 г. В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 г.

Според депутатa от ГЕРБ, лицата, които са оправдани за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, са малко.

"За последните няколко години има произнесени доста осъдителни присъди. Над 90% от тях са по дела за шофиране с алкохол и наркотици", заяви той.

Партията ще поиска промяна на Закона за движение по пътищата, като при отказ да бъде даден кръвен тест, наказанието да бъде прекратяване на регистрацията на превозното средство за до пет години. „Ако кръвният тест бъде отказан и се установи, че има престъпление, ще бъде прекратена регистрацията на превозното средство и ще се води досъдебно наказателно производство”, обясни Ципов.

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    3 0
    00:02, 28 апр 2020
    Най после откриха топлата вода . Разликата между пияния и дрогирания е , че първия има прекалено голямо самочувствие . А втория е напълно откъснат от реалността , което е много по лошо . На много им се е случвало да седнат зад волана пили и са се прибирали благополучно в къщи . За дрогирания това е апсолютно не възможно .
  • 2
    Ни
    Нищо не са открили.
    1 -2
    00:43, 28 апр 2020
    Действат сега защото е пресен случая с убийството на Милен Цветков.След година тихомълком ще направят предложение за намаляване на наказанията.Припомням ,че бащата на един от возещите се в джипа убиец и избягал от местопроизшествието е съвносител на законопроект за намаляне на наказанията на провинилите се дрогирани шофьори.Става въпрос за депутата на ГЕРБ Лъчезар Иванов,който е депутат от както ГЕРБ е в парламента.Това нещо не го видяхме в статията.Неволен пропуск може би?Едва ли.
Последни новини