Мистерията около състоянието на Ким Чен-ун се заплита

Председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун е жив и здрав. Това заяви в неделя за СиЕнЕн специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон Ин, предаде ТАСС.

Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Вонсан от 13 април.

Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания, заяви съветникът на южнокорейския президент.

Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" съобщи по-рано, че Ким Чен-ун продължава да работи с документи и е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, на източното крайбрежие Вонсан-Калма.

Източник от американската администрация заяви по-рано пред СиЕнЕн, че във Вашингтон проучват разпространената информация за влошаване на здравословното състояние на севернокорейския лидер след претърпяна хирургическа интервенция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза след това на брифинг, че медийната информация не отговаря на действителността. Южнокорейските власти също заявиха, че няма данни за заболяване на Ким Чен-ун, а министерството на външните работи на Китай се усъмни в източника на информация на СиЕнЕн.

Лидерът на КНДР не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика, припомня ТАСС.

Ким Чен-ун не посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание (парламента), и за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен - главния национален празник на страната.

Това породи слухове за евентуално заболяване на севернокорейския лидер, които изобщо не се коментират от официални лица и медии в страната и не се потвърждават от официални източници в Пхенян, отбелязва агенцията.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини