Съветът на ЕС одобри още бюджетни мерки срещу епидемията от Ковид-19

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил изменение на правилата за структурните фондове, за да могат държавите да използват средствата за преодоляване на последиците от епидемията от Ковид-19.

Предложението на Европейската комисия за изменението вече бе одобрено от Европейският парламент на 17 април, се отбелязва в съобщението. Предвижда се с промяната временно да не се прилагат някои от правилата за обхвата и целите на националните програми, финансирани от различните фондове, както и условията, при които регионите имат право да получават средства от ЕС. Държавите ще разполагат с изключителна гъвкавост за прехвърляне на средства между фондове и между регионите, за да помогнат за смекчаване на социалните и икономическите щети от епидемията.

Целият запас в структурните фондове за тази година ще може да бъде използван за справяне с последиците от разпространението на заразата. Държавите ще могат от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. да поискат 100 процента финансова подкрепа от бюджета на ЕС. Обичайно програмите по политиката на сближаване се финансират съвместно от бюджета на ЕС и от държавите.

Съветът на ЕС отбелязва, че временната мярка ще помогне на здравеопазването, на по-малките фирми и на хората, останали без работа. Земеделските производители получават достъп до изгодни заеми и гаранции до 200 000 евро. Одобрените изменения трябва да влязат в сила на 24 април.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини