Тестват по 7000 души на седмица с PCR

По 7 хил. души в цялата страна ще се тестват седмично за наличието на коронавирус с PCR тестове, съобщи проф.Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на брифинга тази сутрин. Целта е да се обхване по един на всеки 1000 души в страната, не само като надзор, но и за откриване на болни, обясни той.

Целта е да се хванат хора с първи симптоми на инфекцията. Тестовете ще се правят на лица от три групи.

В първата попада медицинският персонал, служителите в Регионалните здравни инспекции, доболничната помощ и Спешната помощ. Активно ще се търси заразата и във втората таргет група, в която попадат болните с белодробни заболявания- хоспитализирани или на домашно лечение със средно тежка клинична картина.

Тестването ще е насочено и към големи трудовите колективи-предприятия, ВиК, администрации. И тук целта е да се диагностицират хора с първи симптоми на заболяването.

До момента в страната са направени общо 27 хил. генетични теста /PCR/. 

У нас има регистрирани 400 лаборатории, 18 от тях извършват PCR тестване, така че има ресурс, коментира проф. Кантарджиев. Осигурено е и заплащането на PCR тестовете през НЗОК чрез анекс към Рамковия договор.

Проф. Кантарджиев обяви, че на Областните щабове е препоръчено извършването и на серологични тестове-т.нар. бързи тестове. Вече има тестове от ново поколение, които са по-надеждни, посочи професорът. И отново уточни, че PCR тест ще се прави само при позитивна проба за  iGm тела на бързия тест, защото това означава, че пациентът е прясно заразен и в момента отделя вируса, дори и ако при него болестта протича безсимптомно. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини