България не помръдна от 111-о място по (не)свобода на медиите

България не помръдва от мястото на държавата с най-лошата оценка за свобода на медиите не просто в Европейския съюз, но и сред демократичните държави в Европа. В годишната класация на "Репортери без граници" тя остава на 111-о място в света, а в Европа е в категорията единствено на държави като Русия, Беларус и Турция.

С индекс от 35.06 (при 100 единици най-лош показател) България открива списъка на държавите с оценка "трудна ситуация". Това са малко над една четвърт от обхванатите в годишното изледване страни и след тях следва само категорията на репресивни режими с много сериозна ситуация" за свободата на словото (малко под 13%).

Оценката очевидно не се е повлияла от двете посещения в страната на ръководителя на "Репортери без граници" и срещите му с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Европа остава най-свободният район в света и в този контекст още повече изпъква оценката за България в 2020 World Press Freedom Index. В него се казва:

"В Южна Европа много активен кръстоносният поход на властите срещу медиите. В България, която остава на най-ниската позиция в района, опитът на ръководството на общественото радио да свали от ефир опитната журналистка и критик на правителството Силвия Великова изтъкна липсата на независимост на обществените медии в страната и хватката на някои политически лидери над редакционната им политика."

В световната класация от 180 държави и територии България се намира зад Кувейт и Гвинея и преди Непал и Бенин.
Годишният доклад за 2020 г. на "Репортери без граници"
Следващите 10 години ще са решаващи за бъдещето на журналистиката. Пандемията от COVID-19 подчертава и усилва многото кризи, заплашващи правото свободно да се върши репортерска работа и да се предоставя независимиа, разнообразна и достоверна информация, казват авторите.

Те изреждат кризите - и начинът на отразяването им от журналистите - които ще влияят на медиите:

- геполитическа (заради агресивността на авторитарните режими)

- технологична (заради отсъствието на демократични гаранции)

- на демокрацията (заради поляризирането в обществото и репресивните политики)

- на доверието (заради подозрението и дори омразата към медиите)

- икономическа (заради обедняването на качествените журналисти и медии).

Към тези пет измерения на кризата - ефектът от които методологията на индекса на "Репортери без граници" се опитва да оцени - сега се добавя и това на глобалната здравна криза заради коронавируса.

"Навлизаме в решително за журналистиката десетилетие, свързано с кризи, които ще засегнат бъдещето ѝ", казва генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. "Пандемията илюстрира и подсилва негативните фактори, заплашващи правото на достоверна информация. Как ще изглеждат през 2030 г. свободата на достъп до информация, плурализмът и доверието? Отговорът на този въпрос се решава днес."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Да
  Дамян
  3 -1
  11:05, 21 апр 2020
  Сериозно? Това Бабикян знае ли го?
 • 2
  11
  111
  4 -1
  11:55, 21 апр 2020
  Почти всички медии са на Шайката и *********, които възвеличават комунистическата мутра *******.
 • 3
  Уж
  Ужас
  2 0
  12:55, 21 апр 2020
  Милиционерска диктатура! Свобода на словото в България никога не е имало.
 • 4
  Jh
  JHB
  3 0
  13:42, 21 апр 2020
  Ние сме все още под руска зависимост чрез нашите политици. На картата ясно се вижда. Спрете да обвинявате Европейския съюз за бедността. Другите държави са си добре в Европа, само ние сме разликата, защото не знаете как да гласувате на избори!

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини