България не помръдна от 111-о място по (не)свобода на медиите

България не помръдва от мястото на държавата с най-лошата оценка за свобода на медиите не просто в Европейския съюз, но и сред демократичните държави в Европа. В годишната класация на "Репортери без граници" тя остава на 111-о място в света, а в Европа е в категорията единствено на държави като Русия, Беларус и Турция.

С индекс от 35.06 (при 100 единици най-лош показател) България открива списъка на държавите с оценка "трудна ситуация". Това са малко над една четвърт от обхванатите в годишното изледване страни и след тях следва само категорията на репресивни режими с много сериозна ситуация" за свободата на словото (малко под 13%).

Оценката очевидно не се е повлияла от двете посещения в страната на ръководителя на "Репортери без граници" и срещите му с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Европа остава най-свободният район в света и в този контекст още повече изпъква оценката за България в 2020 World Press Freedom Index. В него се казва:

"В Южна Европа много активен кръстоносният поход на властите срещу медиите. В България, която остава на най-ниската позиция в района, опитът на ръководството на общественото радио да свали от ефир опитната журналистка и критик на правителството Силвия Великова изтъкна липсата на независимост на обществените медии в страната и хватката на някои политически лидери над редакционната им политика."

В световната класация от 180 държави и територии България се намира зад Кувейт и Гвинея и преди Непал и Бенин.
Годишният доклад за 2020 г. на "Репортери без граници"
Следващите 10 години ще са решаващи за бъдещето на журналистиката. Пандемията от COVID-19 подчертава и усилва многото кризи, заплашващи правото свободно да се върши репортерска работа и да се предоставя независимиа, разнообразна и достоверна информация, казват авторите.

Те изреждат кризите - и начинът на отразяването им от журналистите - които ще влияят на медиите:

- геполитическа (заради агресивността на авторитарните режими)

- технологична (заради отсъствието на демократични гаранции)

- на демокрацията (заради поляризирането в обществото и репресивните политики)

- на доверието (заради подозрението и дори омразата към медиите)

- икономическа (заради обедняването на качествените журналисти и медии).

Към тези пет измерения на кризата - ефектът от които методологията на индекса на "Репортери без граници" се опитва да оцени - сега се добавя и това на глобалната здравна криза заради коронавируса.

"Навлизаме в решително за журналистиката десетилетие, свързано с кризи, които ще засегнат бъдещето ѝ", казва генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. "Пандемията илюстрира и подсилва негативните фактори, заплашващи правото на достоверна информация. Как ще изглеждат през 2030 г. свободата на достъп до информация, плурализмът и доверието? Отговорът на този въпрос се решава днес."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Да
  Дамян
  3 -1
  11:05, 21 апр 2020
  Сериозно? Това Бабикян знае ли го?
 • 2
  11
  111
  4 -1
  11:55, 21 апр 2020
  Почти всички медии са на Шайката и Шиши, които възвеличават комунистическата мутра Тиквата.
 • 3
  Уж
  Ужас
  2 0
  12:55, 21 апр 2020
  Милиционерска диктатура! Свобода на словото в България никога не е имало.
 • 4
  Jh
  JHB
  3 0
  13:42, 21 апр 2020
  Ние сме все още под руска зависимост чрез нашите политици. На картата ясно се вижда. Спрете да обвинявате Европейския съюз за бедността. Другите държави са си добре в Европа, само ние сме разликата, защото не знаете как да гласувате на избори!

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини