884 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 884 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутрин, 19 април. 

Новите случaи са 19 за денонощието, 8 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в областите София - 11 случая, Сливен - 3 , Плевен - 2, Стара Загора, Бургас и Ямбол - по 1 случай.

Около 500 проби ПиСиАр и много бързи тестове са извършени вчера. Общо 26 418 са направените тестове до момента в страната.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 66, няма нови случаи.

246 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 35 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 41. Пациент на 60 години е починал в "Пирогов" с тежки придружаващи заболявания.

161 са излекуваните, 8 са деца.

Ще се възобнови работата на детските консултации и имунизациите, каза доц. Кунчев. Това ще се извършва по график, така че да няма срещане на потоците. Женските и детски консултации, както и имунизациите ще се провеждат в определени дни, за да се избегне смесването на потоци от пациенти.  

Плановата дейност в лечебните заведения ще се възобнови, като на този етап свижданията в болниците няма да бъдат позволени.

Съотношението смъртни случаи към оздравели. Отчитат се оздравелите в домашни условия, това е грижа на РЗИ. Статистиката включва излекуваните в болници и в домашни условия. По-ниска смъртност от нас в Европа има само Словакия. В пъти е по-висока смъртността в Швеция. Имаме 4 пъти по-ниска смъртност от Северна Македония, даде пример от Балканския полуостров ген. Мутафчийски.

Най-много медицински лица с COVID-19 - 37 са в София. Ген. Мутафчийски изброи броя на заразените медици по градове: във Видин 9, в Бургас 6, в Пловдив 4, в Хасково 3, в Пазарджик 3, в Кърджали 2, в Кюстендил 2, в Стара Загора 1. За тези, които са на първа линия във всяка една болница има психолози. Те работят не само със заболелите, техните близки, а и с медиците.

Изкуственият произход на новия коронавирус. Люк Монтание твърди, че той е комбинация от съществуваш коронавирус и вируса на СПИН. Монтание е един от двата откриватели на вируса на СПИН. Той има напоследък доста оригинални идеи. Оставям научната общност да прецени неговите твърдения, каза проф. Кантарджиев. Няма научни доказателства за изкуствен произход на новия коронавирус.

Очакваме повишаване на заболеваемостта, заради топлото време, каза ген. Мутафчийски, много хора излезнаха.

Нови симптоми. Според най-новия американски обобщаваш доклад за симптомите, 70% са със суха кашлица, останалите - с продуктивна кашлица. Повишен е броят на оплаквания в храносмилателната система, но това са нюанси. Да, има случаи на конюнктовит, потвърди генералът. Климатичните инсталации имат връзка с разпространението на коронавируса.

Точността на тестовете. Антителните тестове откриват дали сте имали среща с този вирус. ПиСиАр тестовете доказват наличието му. Освен това, без да се оповестяват ежедневно, вървят изследвания на клетъчно ниво, на имунния отговор и кръвната плазма, защото те са път към откриване на лечение.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    Тт
    3 -2
    12:27, 19 апр 2020
    Днес е ВЕЛИКДЕН,кому е нужно да гледат пак тоя противен човек,който имам чувството че е доволен от цялата ситуация от тоя грип
Последни новини