"Екзопланета" изчезна мистериозно

Планета, отвъд пределите на Слънчевата система изчезна мистериозно, обявиха астрономи.

Неочакваното й поведение ги накарало да заключат, че предполагаемият свят всъщност никога не е съществувал.

Учените смятат, че планетата фантом най-вероятна е била просто облак прах – останал като последица от космически сблъсък, който се разсеял дотолкова, че сега е невидим.

Когато екзопланетата Fomalhaut b бе открита за пръв път в средата на 2000 година, тя стана известна като първият извънземен свят наблюдаван пряко. Преди това учените съдеха за съществуването на други планети по сянката им докато минават пред звездите си.

Тази конкретна предполагаема планета обаче бе наблюдава в продължение на години от космическия телескоп на НАСА Хъбъл.

Сега астрономите смятат, че тези наблюдения са всъщност резултат от две ледени тела, разбили се едно в друго. След колизията останал облак фини прахови частици – именно той бил определен погрешно за планета, отдалечена на 25 светлинни години от Земята.

Макар всичко това да означава, че първоначалното заключение е било погрешно, то все пак отваря врати за ново – а може би и още по-изненадващо откритие – сблъсъкът между двете ледени тела.  Изображенията от Хъбъл показват не планета, а последиците от предполагаем сблъсък и сега учените имат възможност да научат повече за него.

Подобни сблъсъци са изключителна рядкост и е истинска сензация, че виждаме  доказателства за съществуването им, категорични са учените.

Откритието ще хвърли светлина не само върху съществуването на планетите, а и върху това как са престанали да съществуват.

Звездната система Fomalhaut е като тестово поле за идеите на учените за това как са еволюирали екзопланетите и звездните системи.

Съществуват доказателства за подобни сблъсъци и в други слънчеви системи, но не и в подобен мащаб. В този случай наблюдаваме пряко последиците от две планети, унищожили се една друга.

Учените стигнали до извода за облака прах, след като забелязали серия необичайни характеристики за една предполагаема екзопланета. Фактът, че можела да бъде наблюдавана във видима светлина бил странен,  от друга страна топлината и била невидима в инфрачервения спектър.

Първоначално било допуснато, че планетата може да е обвита  от прах,  но новите изображения разкрили, че такава планета всъщност никога не е съществувала.

 „Планетата“ била просто бавно разширяващ се облак газ от отдавнашен сблъсък, който в крайна сметка се разсеял.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини