Ще се субсидира ли заетостта при работодатели, които продължават да работят

По Националния план за действие по заетостта ще се субсидира заетост при работодатели, които продължават да работят в настоящата ситуация. Ще се осигурява обучение за квалификация и преквалификация за хората, освободени от сектори, които не се възстановяват, за което има средства по плана. Това посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков.

Министърът допълва, че по плана се разполага и с резерв, както и със средства за изпълнение на регионални програми за заетост, които също ще допринесат за справяне с възникналата криза.

Към момента не е необходимо да има актуализация на Националния план за действие по заетостта, посочва Деница Сачева, но уточнява, че при възникнала необходимост - например насочване на допълнителни финансови средства към бюджета за активна политика на пазара на труда, има готовност за актуализиране на Плана в спешен порядък.

По думите на министъра настоящият Национален план за действие по заетостта е разработен в благоприятни социално-икономически условия и при прогнози за продължаващи позитивни тенденции, но в него има и приоритет, който да бъде взет предвид при влошаване на икономическата ситуация в следствие на непредвидени обстоятелства. Той се отнася до намаляване на безработицата чрез информация за свободните работни места в страната, осигуряване на обучение, включване във временна заетост на определен брой безработни в региони с влошена икономическа среда, осигуряване на обучения и посреднически услуги за бърз преход към нова заетост и т.н.

"Макар и да не е конкретно свързан с ефектите от коронавирусната инфекция и мерките за намаляване на разпространението й, този приоритет касае справянето с непредвидения брой новорегистрирани безработни, освободени от предприятия в затруднено положение", отбелязва министърът.

Сачева посочва, че МТСП ще продължи да предприема действия, целящи смекчаване на негативното въздействие на кризата върху хората и бизнеса, както и за насърчаване запазването на заетостта и/или насочването към нови работни места. По думите на Сачева разполагаемите средства през настоящата година са разпределени по конкретни програми и мерки, като не ограничават включването в тях на хора, загубили работата си в резултат от настоящата ситуация.

Сачева отбелязва, че пандемията ще промени толкова сериозно пазара на труда, колкото и глобалната финансово - икономическа криза, която само преди няколко години оставихме зад гърба си. Тя допълва, че през последните дни се наблюдава нарастващ поток безработни, като най-честата причина за загуба на заетост е влиянието на коронавирусната инфекция, разпространена сред редица държави, с които икономиката ни е в тясно взаимодействие, както и заради взетите в страната ни мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Га
    Ганьо
    1 0
    08:17, 22 апр 2020
    Въпрос към Сачева относно безработните на които обезщетението им е изтекло или изтича скоро и остават без доходи и не отговарят на условията за социална помощ и няма работни места аджеба какво да правят хората остават без никакъв доход?

Още новини

Последни новини