Турският парламент прие законопроект, който позволява освобождаването на 90 хиляди затворници

Турският парламент прие законопроект, който създава възможност за освобождаване на 90 хиляди задържани в турските затвори - мярка, която има за цел да намали пренаселеността в затворите в разгара на епидемията от новия коронавирус, предаде турската частна телевизия НТВ.

Решението не обхваща затворници, които са зад решетките за тероризъм, сексуални престъпления, насилие над жени, производство и търговия с наркотици.

Според приетия законопроект затворници, осъдени на доживотен затвор при строг режим, които са изтърпели 30 години от наказанието си, както и осъдени на доживотен затвор, прекарали 24 години зад решетките, ще може да бъдат пуснати на свобода. Това важи и за затворници с други присъди, които са излежали половината от определения срок.

Законът, подкрепян от управляващата Партия на справедливостта и развитието и националистическия й съюзник, бе приет с гласовете на 279 депутати, гласували "за", срещу 51, обявили се "против".

Законодателството осигурява възможност за домашен арест на затворници над 65-годишна възраст, на майки с деца на възраст под шест години и на затворници, които не могат да се грижат сами за себе си и изискват специално обслужване. Реформата ще позволи също така на лицата със заразни болести да напуснат затвора.

Затворничките с новородени бебета, осъдени на до три години лишаване от свобода, ще могат да изтърпят остатъка от присъдата си под домашен арест. Мярката осигурява и намаляване на присъдите на непълнолетни лица.

Законопроектът беше остро критикуван от опозиционните среди и правозащитници поради това, че изключва изпратените в затвора по обвинения в тероризъм при чистките след опит за преврат през 2016 г.

Турция арестува хиляди учени, адвокати, журналисти, държавни служители и военнослужещи, за които твърди, че са поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че е организирал преврата чрез своята мрежа от последователи, наричана в Турция ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация). Множество кюрдски политици също бяха задържани по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), каквито те отричат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини