Петте най-странни планети във Вселената

През 1961 г. на 12 април в космоса излита първият човек - Юрий Гагарин. В чест на този първи полет около нашата планета датата е обявена за международен ден на авиацията и космонавтиката. Това било удивително тогава, но гледката на родната ни планета от МКС не спира да удивлява до наши дни, макар в орбита да е пълно със сателити. А даже телескопите вече са в орбита и техните очи виждат Вселената, както никога досега.

Днес знаем, че в космоса има много планети, които могат да ни удивят. Можем да се удивяваме и на големия напредък в научните унструменти и методи, благодарение на които научаваме какви са техните характеристики. Понякога тези далечни планети са толкова странни и немислими, че само като четем за тях, започваме да чувстваме благодарност, че сме на нашата планета.

Най-младата планета

V830 Tauri b е екзопланета, която обикаля около  младата звезда V830 в съзвездие Телец на разстояние около 427 светлинни години от Слънцето. V830 Tauri b е най-младата от откритите планети - нейната възраст е само около 2 милиона години. За сравнение, възрастта на Земята е 4,54 милиарда години.

Най-самотната планета

Екзопланетата, наречена HD 106906 b, се намира в съзвездието Южен кръст на разстояние около 300 светлинни години от Слънцето.

Намира се на 97 милиарда километра от своята звезда и затова спокойно може да носи титлата на най-самотната планета.

Приетата теория за образуването на звездни системи не може да обясни такава отдалеченост на планетата от нейното светило. Поради своята самота, планетата се охлажда бързо, но поради малката си възраст (около 13 милиона години - около 350 пъти по-малко от възрастта на Земята), тя все още запазва топлината от своето формиране.

Най-тъмната планета

TrES-2b е черен газов гигант, който се върти около звездата GSC 03549-02811 и се намира на 750 светлинни години от Слънчевата система. За 14 години изследвания тази планета се счита за най-тъмната от всички известни. TrES-2b отразява само 0,1% от светлината, достигаща до нея. Тя е по-тъмна от черна боя или сажди.

Температурата на атмосферата на планетата е повече от 980° C. Толкова е гореща, че излъчва тъмночервена светлина, подобна на сиянието на нагрятите въглища.

Най-леката планета

От откритите до момента екзопланети с най-малка маса е PSR B1257 + 12 A, която се намира в съзвездието Дева, на около 2300 светлинни години от нас. Масата ѝ е около 2% от масата на Земята.

Между другото, PSR B1257 + 12 A дори има официално име, избрано от Международния астрономически съюз. Планетата е наречена Драугр в чест на създание от скандинавската митология - оживял мъртвец.

Най-горещата планета

KELT-9 b е екзопланета, разположена в съзвездието Лебед на разстояние около 620 светлинни години от Слънцето. Тя се върти около една от най-големите звезди, които имат планети и това обяснява невероятно високата температура на KELT-9 b.

Температурата на планетата достига до 4327 ° C и е по-висока, отколкото във външните слоеве на Слънцето. При тази температура молекулите започват да се разпадат и образуват опашка зад планетата като при комета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини