Тръмп за шведския "стаден имунитет", Швеция реагира (видео)

Броят на смъртните случаи от коронавирусна болест в Съединените щати щеше да достигне 2 милиона, ако властите на страната бяха избрали пандемичен модел по примера на Швеция, която се стреми да защити икономиката си от последствията от суровите мерки. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на брифинг за журналисти в Белия дом в петък, цитиран от Washington Post.

"Швеция е различна от нас", каза той. "Те поеха по друг път. Като начало те са много дисциплинирана страна", каза президентът. "Можехме да поемем по този път и ако го бяхме направили, тогава смятам, че бихме имали 2 милиона мъртви", каза Тръмп. Той посочи, че първоначално Велокобритания също се е опитала да поеме по такъв път, но това само е влошло ситуацията и страната е загубила много време.

Благодарение на настоящите мерки на американските власти броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ според Тръмп в крайна сметка може да бъде от 55 хиляди до 75 хиляди.

Швеция избра свой собствен начин за борба с коронавируса, който доколкото е възможно поддържа нормалния начин на живот. Въпреки мащаба и тежките последици от пандемията, животът в Швеция, за разлика от много други страни, продължава почти както обикновено.

Това е спорен подход и той привлече вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Швеция направи това, стаден, наричат ​​го стаден имунитет. Швеция страда много, много зле", заяви Тръмп във вторник.

Критиките на Тръмп предизвикаха реакция от шведското правителство. Външният министър Ан Линде каза пред шведската телевизия в сряда, че Тръмп допуска "фактологична грешка", като предполага, че Швеция следва теорията на "стадния имунитет" - да остави достатъчно хора да хванат вируса, като защитят уязвимите, което означава, че населението на страната изгражда имунитет срещу болестта. Тя каза, че стратегията на Швеция е: "Без блокиране и много разчитаме на хората сами да поемат отговорност."

Държавният епидемиолог на страната Андерс Тегнел също се отхвърли критиките на Тръмп, че Швеция се справя зле. "Смятам, че Швеция се справя добре", каза той за CNN. "Дава качествени резултати по същия начин, както винаги. Досега шведското здравеопазване се справя с тази пандемия по фантастичен начин." Шведската здравна система е сред най-добрите в света, подчерта здравният министър на страната.

От началото на разпространението на коронавируса властите в страната избират мерките, ръководейки се, от една страна, от препоръките на вирусолозите, а от друга - от желанието да защитят икономиката от въздействието на суровите мерки като карантинно спиране и съкращения. Жителите са призовани за самоизолация, основана за чувството за отговорност към себе си и другите, но в Швеция не е въведенo извънредно положение или масово затваряне на търговски обекти и учебни заведения.

Според последните данни броят на установените случаи на заразяване с коронавирус в Швеция е достигнал 9 685 (приблизително 96 заразени на 100 хиляди души). Броят на починалите пациенти с COVID-19 достигна 870 в петък по официални данни.

В САЩ са регистрирани повече от 486 хиляди случая на коронавирусна инфекция (приблизително 148 заразени на 100 хиляди души). 18 022 души са загинали, 27 612 са се възстановили, по данни на "Джонс Хопкинс", който прави изчисления въз основа на информация от федералните и местните власти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини