Министър Маринов: Семейните сбирки са по-опасни за заразяване от църковните служби

"Притеснен съм от това, че хората продължават да се събират по къщите, да ядем да пием и да застрашим възрастните си родителите. Нека да избегнем тези масови трапези, защото така се застрашават хората. Един от първите случаи на заразени беше точно от такова фамилно събиране", заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в Министерски съвет.

Той призова да не се събират големи фамилии на трапези по Великден.

Според Маринов това е по-опасно от струпването пред храмовете на Възкресение Христово.

Той призова и хората да не тръгнат по манастири, макар и те да остават отворени за празниците, ако има по-близо църква.

Във връзка с неспазването на ограниченията на някои общности вътрешният министър каза, че от утре ще се въведат допълнителни мерки в кварталите, в които се наблюдава неспазване на противоепидемичните мерки. 

Относно пазарите Маринов заяви, че тези които не спазват мерките ще се затворят.

"Разпоредил съм мерки на областните директори, довечера ще получа доклада дали има промяна в поведението на собствениците и управителите на пазарите, ако няма промяна - с местните органи на власт, ще предприемем действия за затваряне, защото те са повече опасни за гражданите, отколкото да си купят хранителни продукти", добави вътрешният министър. 

Маринов изказа и съжаление за докладите, които всяка вечер получава за съставени актове на хора, които нарушават противоепидемичните мерки.

Той обясни, че не е моментът за наказания, а да се пазим един друг и да спазваме това, което идва като заповед от Министерство на здравеопазването.

От своя страна премиерът Бойко Борисов подчерта, че там където няма ред на пазарите ще бъдат затворени. 

"Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачурват всички все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините", категоричен е министър-председателят.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини