Борисов заяви, че не може да издаде заповед за затваряне на църквите

"Не мога да издам такава заповед - с милиция и палки, и бой, да изгоня хората от църквите и да затворя вратите". Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос на брифинга в МС за мерките за предстоящите празници за Великден.

Министър-председателят беше попитан "дали може да се затворят храмовете, а свещениците вътре да отслужат богослуженията, но без присъствието на вярващите".

Премиерът заяви, че е помолил днес владиците да направят отстъпки, каквито те не са правили досега.

"Убеден съм, че заедно можем да си запазим духа, но и да не изпуснем епидемията", заяви Бойко Борисов. Той съобщи, че всички литургии ще се излъчват онлайн по БНТ и призова в храмовете да отидат само тези, които имат животоспасяваща нужда да са там.

По-рано днес министър-председателят се срещна в Синодалната палата с патриарха и с митрополитите от Светия синод, за да обсъдят как да се гарантира сигурността на вярващите на предстоящите богослужения за Цветница и Великден.

Ловчанският митрополит Гавриил каза на брифинга, че който желае, ще дойде на църква, никой насила не идва. И увери, че ще се създадат условия за защита на вярващите, дошли в църквите. Митрополит Гавриил каза, че в историята имало случаи, при които, с Божията помощ, епидемии са били прекратявани. В църквата има нещо, много важно за вярващите и това е Светата литургия, която е център на живота на всеки християнин, каза Ловчанският митрополит.

Премиерът Борисов отбеляза, че много от владиците на БПЦ призовават "да не се отива в църквите", защото ще може да се проследят литургиите и по телевизията, и по интернет.

"Създали сме цялата организация, с всички мерки и няма да има по-голямо струпване, отколкото сега на улицата в София. Но сме си оставили светлинката и камбаната да бие - да ни даде сила и кураж", коментира министър-председателят.

Той отново призова - който може, да не отива в църквите на предстоящите празници.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бо
    Боеко
    1 -1
    17:21, 9 апр 2020
    Ще има големи панаири.
  • 2
    Ст
    Стефан Гайдарски
    2 -1
    19:16, 9 апр 2020
    Ако Боко искаше да забрани религиозните събирания, щеше да ги забрани.
    Пълчища от прост народ, които се възмущават от църквата.
    Имбецили дърдорят за цезаропапизъм и папоцезаризъм и плюят срещу православието.
    Никоя държава не може да се похвали с толкова тъпи, невежи и жалки общественици-миязми.
    Честито!
    Говедото плюе по църквата, но не и по Боко.
    Ние светска държава ли сме, грухти вонящата палячовщина.
    Ти си се отказал от светското, в момента, в който си почнал да понасяш Боко и ГЕРБ, драги плазмодий.
Последни новини