Новият шеф на Бюрото по труда в Смолян: близо 30% ръст на безработицата, няма интерес от работодателите за мярката 60/40

От началото на кризата в бюрото по труда в Смолян всеки ден минават по 37 души, за да се регистрират като безработни. Това каза за Смолян БГвести новият шеф на бюрото Костадин Василев. Той пое ръководството на службата при форсмажорни обстоятелства.

По думите му усилията са насочени към това да не се образуват опашки пред вартата на институцията. От 16 март до 3 април в Бюрото по труда в Смолян са регистрирали 555 души.

Над 260 от тях при регистрацията си са вписали , че са освободени порад икризата с коронавируса. Спрямо същия период на 2019-та година увеличението на безработните е с близо 30%, посочи още Василев.

Служителите правят всичко възможно да обслужват всеки клиент в рамките на 10-на минути, увери василев и допълни, че работят с предпазни средства и шлемове.

Новорегистрираните са основно от туристическия сектор, както от ресторанти и увеселителни заведения, затворили зарди извънредното положение.

По негови наблюдения, интересът на работодателите към т.нар. мярка / 60 на 40 / към момента няма, а подалите документи работодатели са едва 5 за 15 техни служители.

Очакванията на новият шеф на Бюрото по труда в Смолян са, че интересът ще нарасне след акто стана ясно, че държавата ще поеме и осигуровките на хората, които бъдат обхванати по тази мярка.

Василев призова хората да идват с предварително попълнени документи, за да се избягва струпването.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини