611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 30 нови за денонощието (видео)

Общо 611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във четвъртък сутринта, 9 април. 

Новите случaи са 30 за денонощието, 13 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в София (18 случая), Кюстендил (4 случая), Смолян (2 случая), Сливен (2 случая), Стара Загора (1 случай), Пазарджик (1 случай), Пловдив (1 случай) и Добрич (1 случай).

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 498.

Към момента 233 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 27 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 33 - 5.4% от заразените. 

Общо починалите са 24.

48 са излекуваните.

1016 полицейски служители са изследвани. 1007 са с отрицателен резултат. Двама са с данни за новозаболели, с ИГМ антитела. Седем са с резултати, които показват, че вече са имали среща с коронавируса и имат изградени антитела. Един е със симптоми на заболяването, но с отрицателен резултат, той ще бъде изследван допълнително. Резултатите: не можем да разчитаме на масов имунитет, няма масово разпространение все още, не е време да се мисли за отслабване на мерките. Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Подобни са резултатите от скрининговото изследване сред военните, каза ген. Мутафчийски. Съвсем уместна е позицията на правителството, че на този етап няма смисъл от масово тестване.

Фалшиви медикаменти в социалната мрежа. Наказателният кодекс не предвижда мерки и наказания за този случай, каза ген. Мутафчийски. Следим случаите на подобни недостоверни или направо фалшиви медикаменти и съвети в интернет, каза той.

Популацията в България все още е далеч от натрупване на имунитет, показват резултатите от тестове в ромски квартал. В световен мащаб специалистите не говорят за натрупване на имунитет, никъде не се разчита на това и не се знае дали въобще това ще се случи. Това, което се препоръчва по света е ограничаване на разпространението на коронавируса. "За Швеция не ми говорете", ядоса се началникът на щаба.

Неосигурена жена със съмнение за коронавирус. Ако с ПиСиАр тест се потвърди коронавирус, жената ще бъде веднага намерена от РЗИ и полицията. Тогава се установяват контактите, обясни ген. Мутафчийски. В случай, че има нужда от болнично лечение, то се поема от нас, които се осигуряваме, отговори на въпроса генералът.

Излекуваните от коронавирус. Симптомите могат да останат след изчистването от коронавируса и пациентът е изписан. Той следва да се обади на личния си лекар при влошаване.

Нямаме никакъв имунитет, отговори ген. Мутафчийски на въпрос относно разходките в парковете през уикенда. Няма никаква медицинска логика да се отслабват мерките. Няма достатъчно данни какво се случва с болните, когато да изградили имунитет, колко трае този имунитет. Четем в литературата само за случаи на повторно заразяване, поясни ген. Мутафчийски.

Има ли италиански геном, който е по-опасен? При всяко предаване, вирусът придобива свойства да се предава по-лесно и тежестта на заболяването става не толкова тежко. Установени са няколко мутации, отговори проф. Кантарджиев. Мутацията S, която направи към 70% от текущите случаи, има повече хроничнио протичане, не толкова повишена смъртност. При нея вирусът се захваща по-добре за човешките клетки.

Вирусна инфекция най-лесно са преодолява, ако се вземат мерки в началото, каза професорът. Още при първите болки в гърлото или хрема, лично той препоръчва да се вземат всички мерки, които знаем от бабите си. Кашлицата идва към шестия ден, по-добре да се предотврати пневмония, преди този момент.

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а ненавременните мерки. 35% е по-голяма смъртността в Швеция, отколкото у нас, заради либералните мерки, допълни ген. Мутафчийски.

Защитните облекла на медиците в Монтана и Видин. Ген. Мутафчийски изчете дълъг списък на защитни материали, доставени в РЗИ и болниците там. Питането беше относно снимани в болница хора с облекла от резерва за химическа защита. Те са за персонал с логистични функции обясниха за пореден път от щаба, с тях не могат да се извършват медицински манипулации. Предназначението им е да предпазват персонала при дезинфекцията на помещенията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    статистика
    5 0
    10:43, 9 апр 2020
    6% от пробите дават положителен резултат. Ако се тестват всички хасковлии, около 4 000 ще се окажат заразени.
Последни новини