611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 30 нови за денонощието (видео)

Общо 611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във четвъртък сутринта, 9 април. 

Новите случaи са 30 за денонощието, 13 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в София (18 случая), Кюстендил (4 случая), Смолян (2 случая), Сливен (2 случая), Стара Загора (1 случай), Пазарджик (1 случай), Пловдив (1 случай) и Добрич (1 случай).

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 498.

Към момента 233 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 27 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 33 - 5.4% от заразените. 

Общо починалите са 24.

48 са излекуваните.

1016 полицейски служители са изследвани. 1007 са с отрицателен резултат. Двама са с данни за новозаболели, с ИГМ антитела. Седем са с резултати, които показват, че вече са имали среща с коронавируса и имат изградени антитела. Един е със симптоми на заболяването, но с отрицателен резултат, той ще бъде изследван допълнително. Резултатите: не можем да разчитаме на масов имунитет, няма масово разпространение все още, не е време да се мисли за отслабване на мерките. Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Подобни са резултатите от скрининговото изследване сред военните, каза ген. Мутафчийски. Съвсем уместна е позицията на правителството, че на този етап няма смисъл от масово тестване.

Фалшиви медикаменти в социалната мрежа. Наказателният кодекс не предвижда мерки и наказания за този случай, каза ген. Мутафчийски. Следим случаите на подобни недостоверни или направо фалшиви медикаменти и съвети в интернет, каза той.

Популацията в България все още е далеч от натрупване на имунитет, показват резултатите от тестове в ромски квартал. В световен мащаб специалистите не говорят за натрупване на имунитет, никъде не се разчита на това и не се знае дали въобще това ще се случи. Това, което се препоръчва по света е ограничаване на разпространението на коронавируса. "За Швеция не ми говорете", ядоса се началникът на щаба.

Неосигурена жена със съмнение за коронавирус. Ако с ПиСиАр тест се потвърди коронавирус, жената ще бъде веднага намерена от РЗИ и полицията. Тогава се установяват контактите, обясни ген. Мутафчийски. В случай, че има нужда от болнично лечение, то се поема от нас, които се осигуряваме, отговори на въпроса генералът.

Излекуваните от коронавирус. Симптомите могат да останат след изчистването от коронавируса и пациентът е изписан. Той следва да се обади на личния си лекар при влошаване.

Нямаме никакъв имунитет, отговори ген. Мутафчийски на въпрос относно разходките в парковете през уикенда. Няма никаква медицинска логика да се отслабват мерките. Няма достатъчно данни какво се случва с болните, когато да изградили имунитет, колко трае този имунитет. Четем в литературата само за случаи на повторно заразяване, поясни ген. Мутафчийски.

Има ли италиански геном, който е по-опасен? При всяко предаване, вирусът придобива свойства да се предава по-лесно и тежестта на заболяването става не толкова тежко. Установени са няколко мутации, отговори проф. Кантарджиев. Мутацията S, която направи към 70% от текущите случаи, има повече хроничнио протичане, не толкова повишена смъртност. При нея вирусът се захваща по-добре за човешките клетки.

Вирусна инфекция най-лесно са преодолява, ако се вземат мерки в началото, каза професорът. Още при първите болки в гърлото или хрема, лично той препоръчва да се вземат всички мерки, които знаем от бабите си. Кашлицата идва към шестия ден, по-добре да се предотврати пневмония, преди този момент.

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а ненавременните мерки. 35% е по-голяма смъртността в Швеция, отколкото у нас, заради либералните мерки, допълни ген. Мутафчийски.

Защитните облекла на медиците в Монтана и Видин. Ген. Мутафчийски изчете дълъг списък на защитни материали, доставени в РЗИ и болниците там. Питането беше относно снимани в болница хора с облекла от резерва за химическа защита. Те са за персонал с логистични функции обясниха за пореден път от щаба, с тях не могат да се извършват медицински манипулации. Предназначението им е да предпазват персонала при дезинфекцията на помещенията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ст
  статистика
  5 0
  10:43, 9 апр 2020
  6% от пробите дават положителен резултат. Ако се тестват всички хасковлии, около 4 000 ще се окажат заразени.

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини