Природозащитници: сливането на екоинспекциите за София и Перник ще влоши управлението

Сливането на Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ) за област София с тази на област Перник ще влоши управлението на природните ресурси. Това гласи становище на коалицията от природозащитни организации и групи "За да остане природа в България", внесено вчера в екоминистерството по повод намерението инспекцията на Перник да се влее в софийската.

В областите София и Перник е съсредоточена голяма част от населението, както и от промишлеността в България. На този фон, РИОСВ - София не разполага с нужния експертен капацитет, за да успее ефективно, ефикасно и адекватно да изпълнява ангажиментите си за такава голяма площ и обхват на икономически дейности, е оценката на природозащитниците.

Освен това закриването на РИОСВ - Перник представлява съкращаване на експертизата в специализираната администрация на екоминистерството. Освобождаването на дългогодишен квалифициран експертен персонал в инспекцията ще означава пренасочване на опита в управлението на ресурсите в Перник и Кюстендил, като досегашните експерти ще бъдат принудени да търсят работа в други сфери.

През последните шест месеца водната криза в Перник, замърсявания на Струма и сигналите за замърсяване на въздуха и горене на отпадъци от топлоцентралите в Перник и Бобов дол показаха, че РИОСВ-Перник има сериозни задачи на местно ниво, които биха натоварили значително администрацията в столицата, ако ѝ бъдат прехвърлени.

От "За да остане природа в България" изразяват и опасението, че РИОСВ - София няма да успява да реагира своевременно. при възникване на аварийни и бедствени ситуации като пожари, наводнения, нарушения в защитени територии, защитени зони, замърсяване на въздуха, водите или наличие на шумово замърсяване в отдалечени райони като Перник, Кюстендил и София област. В РИОСВ - София към момента работят 46 служители.

Природозащитниците предупреждават, че в резултат на засиления инвеститорски интерес на територията на София град и Софийска област, Пернишка област и Кюстендилска област в едно звено ще трябва да се обработват голям брой постъпили документи за инвестиционни предложения, планове и програми.

Според екокоалицията ефективността и ефикасността на работата на регионалните структури се обуславя от качествено обучения персонал с висок експертен капацитет и материална обезпеченост. Затова те препоръчват екоминистерството да инвестира в своите специалисти на регионално ниво, за да бъде работата им по-добра, вместо да унищожава звената.

"За да остане природа" апелира към Министерството на околната среда и водите да прекрати процедурата по изменение на Правилника за устройство на дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите и да запази съществуващата структура РИОСВ - Перник.

През изминалия месец екоминистерството започна и консултации за съкращаване на щата за специалисти по биоразнообразие в звеното, което отговаря за всички национални защитени територии и за зоните от европейската мрежа "Натура 2000".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини