Дядо Николай разпореди по Великден свещите да се палят пред храмовете

Пловдивският митрополит Николай разпореди специални мерки в църквите във връзка с предстоящите празници и  предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус.

Според тях на празника Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки ще  се извърши в навечерието му, след празничната вечерня. Раздаването на върбата трябва  да става отвън в двора на храма, налага дядо Николай.

На Велика Сряда, след малкото повечерие,ще  се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията, гласи нотата на висшия духовник.

 На Велики Четвъртък ще се извършва само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, тя трябва да бъде покрита с найлоново  или прозрачно PVC покривало. Според нареждането  след всеки богомолец трябва да се  почиства с дезинфектант.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение) няма да се е организират общи съвместни богослужения там, където има такава практика. Всеки свещенослужител в храма ще си отслужи Пасхалната Вечерня.

Поздрава на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни трябва да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

По време на празниците: Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата миряните ще могат да палят свещите си пред храмовете, а не вътре в тях сочи още нареждането.

Haskovo.net 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини