Турция започна да лекува с кръвна плазма заболели от COVID-19

Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава Анадолската агенция.

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от Ковид-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус, обясни ректорът на Университета "Иньоню" в окръг Малатия Ахмет Къзълай.

"За първи път в Турция Медининският център "Тургут Йозал" към университета взе плазма от излекуван пациент с Ковид-19 чрез метод, наречен плазмафереза, и я приложи на друг пациент, който е в много сериозно състояние в интензивно отделение", посочи той.

Целта, обясни Къзълай, е пациентът в интензивното отделение да получи по този начин антитела от възстановения пациент. Този метод преди това е бил използван и при лечение на ТОРС (тежък остър респираторен синдром, също причиняван от коронавирус) и ебола.

Лекарят призова излекуваните от коронавирус пациенти да подкрепят този метод, като обясни, че той не крие никакъв риск за вече оздравелите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    ДИДИ
    4 -1
    11:05, 7 апр 2020
    България кога ще започне да прилага този метод
    за момента това е най- доброто
Последни новини