Щъркелите в Ардино си дойдоха

За поредна година щъркеловото гнездо в Ардино, разположено върху комина на местна къща за гости „Бенелюкс“ близо до Общинския музей не остана празно. Ардинчани с нетърпение очакват двойката щъркели и истински им се радват. В гнездото вече цари любов и птиците възторжено потракват с клюнове.

„С нетърпение очаквах тяхното завръщане. Свикнах с тях и постоянно ги наблюдавам.Щъркелите за мен винаги са били олицетворение на дома и семейството. Приема се, че носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи. Щъркелът е птицата, която символизира идването на пролетта и новия живот“, сподели собственикът на къщата за гости „Бенелюкс“ Айлин Стойчева. Тя уточни, че всеки ден, двойката щъркели отиват  по поречието на река Ардинска, за да търсят храна и да се разхождат.

Ардинчани приемат своите прелетни гости като символ на настъпващото слънчево пролетно време,  берекет, щастие и късмет. Според тях, щъркелите гнездят само на места с чист въздух и съхранена природа.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини