Пожарът край Чернобил: радиация с 16 пъти над нормата

Украинските пожарникари се борят срещу опасен горски пожар: недалеч от атомната централа Чернобил, която аварира преди 34 години. Радиацията в района усложнява потушаването на огъня. Тя се покачи с 16 пъти над нормата.

В събота, 4 април, в гората край Чернобил избухна пожар. Той значително е повишил радиоактивността в региона. Ръководителят на Държавната екологична инспекция Егор Фирсов написа вчера във Фейсбук, че в центъра на пожара радиацията многократно е превишила нормалните стойности. "Това са лоши новини", посочи той. Фирсов публикува и видео, на което се вижда, че измерената с гайгеровия брояч радиация е с 16 пъти по-висока от нормалната за района.

Според Егор Фирсов, пожарът междувременно е обхванал общо 100 хектара горски площи. В погасяването му са се включили два пожарогасителни самолета и един хеликоптер. Вчера преди обяд украинските спасителни служби твърдяха, че пожарът е овладян, макар че тогава ставаше дума само за площ от около 20 хектара.

Аварията от 1986 година

На 26 април 1986 година в атомната централа в Чернобил се стига до ядрена експлозия, която има катастрофални последици за околната среда - не само в обширни части на тогавашния СССР, но и в Северна, Централна и Югоизточна Европа. Радиоактивният облак над Чернобил бързо се разнася към Беларус и Русия, а два дни по-късно достига Скандинавия, Полша, южните части на ФРГ и ГДР. Над Румъния и България пада радиоактивен дъжд. Само за няколко дни невидимата отрова обикаля цялото северно полукълбо.

Тогава регионът с радиус от 30 км около Чернобил беше обявен за "мъртва зона". Населението беше евакуирано, а селскостопанската дейност беше забранена. Катастрофата в Чернобил беше най-голямата ядрена авария до момента.

Как се е стигнало до пожара?

Засега не е известно какво точно е предизвикало пожара в блокираната зона около централата. Егор Фирсов обаче изказа предположение, че той навярно е свързан с "паленето на треви от страна на несъзнателни граждани".

Общата площ на блокираната зона около АЕЦ Чернобил възлиза на близо 2600 кв. километра. В тези местности горските пожари не са рядкост.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини