Заповед на Ананиев за работата на пазари, ферми и цехове за преработка на храна

Днес със своя заповед министърът на здравеопазването издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Със новата заповед се нарежда на общините да допускат работници до обработваемите земи и фермите, което беше ограничено от някои от тях. “Да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.”, пише в заповедта.

Заповедта урежда и работата на кооперативните и фермерски пазари, освен обработването на земеделските площи и непрекъсване на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Заповедта на министър Ананиев:

1. Всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

2. Въз основа на анализа по т. 1 и с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително следните практики:

2.1 Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;

2.2 Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;

2.3 Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;

2.4 Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

2.5 Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;

2.6 Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители;

2.7 Спазване на лична хигиена и дезинфекция.

3. Да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

4. За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

5. Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

6. Заповедта да се съобщи на областните управители и кметовете за изпълнение, както и на МВР, директорите на регионалните здравни инспекции и областните дирекции по безопасност на храните за осъществяване на контрол по изпълнението.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ба
    Барба Ганьос
    22 -11
    19:02, 6 апр 2020
    Шайката вижда идващия икономически апокалипсис и е в паника.
  • 2
    22
    225
    16 -8
    19:54, 6 апр 2020
    Сами си вкарване таралеж в гащите с тия пазари.
  • 3
    12
    123
    16 -10
    20:15, 6 апр 2020
    Еее дойде време на тоя да му намалее деменцията и да каже нещо правилно! Цял свят разбра дъртата лъжа която вилнее само нашите умници се правят все още на интересни,но сигурно има защо.
  • 4
    89
    8989
    9 -2
    20:48, 6 апр 2020
    Е най после, хаиде бе другарю Митков зехме да се претесняваме за Пламен Динев почнал е да гледа кучета от зор да не вземе да напусне после кой ще.....
  • 5
    Та
    Талибан
    6 -4
    21:55, 6 апр 2020
    А къде е предната публикация където щаба беше решил друго.Много бързо я изтрихте.
  • 6
    Па
    Пазар
    6 -7
    22:00, 6 апр 2020
    Димитровградския пазар кога ще отворри. 3 дена работихме там седмично сега нямаме доходи
  • 7
    Ар
    Аре бегай у лево
    11 -6
    22:46, 6 апр 2020
    Какви пазари бе селяни с хигиена нулева и отговорност ПОД НУЛЕВА.. Стойте вкъщи и си ящте марулите
  • 8
    Пи
    питагор
    5 -9
    07:00, 7 апр 2020
    Къде сте сега вий пионери защитници на фитлето и н... Виж коментара
  • 9
    08
    0820
    9 -3
    07:48, 7 апр 2020
    С откриване на пазара Първомай ще пламне още на другия ден.
  • 10
    Об
    обективно
    3 -4
    09:15, 7 апр 2020
    Фитльовия щаб е неадекватен. Никой с изключения на шефа на пожарната и пролицията няма опит и потенциал да работи в условията на форс-мажор. Фитльо си е един плашикотак без реален поглед и оценка на фактическата ситуация в общината.
Последни новини