Основната разделителна линия е отношението към самоосигуряващите се

Основната разделителна линия сякаш остава отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен базов доход на тях, коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.

Според него дебатът по отношение на самоосигуряващите се лица би могъл да продължи, но, без преценка на имущественото състояние на всеки един от тях, е прибързано и не докрай социално обусловено да се прилага механизъм за безусловен базов доход.

Министър Горанов съобщи, че в следващите дни мярката "60 на 40" ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса. Според него предоставянето от държавата на част от дохода за запазена заетост би било безпредметно като мярка, ако не се предвиди макар и минимално участие от страна работодателя. Ако работодателите, с всички критики, които чухме в последните седмици, не са готови да участват с нищо, то къде говорим за солидарност, коментира Горанов.

С увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за финансирането на държавния бюджет и, дай Боже, да не се налага да се стигне до целия му лимит, каза още финансовият министър. Той благодари, че не се драматизира темата с поемането на нов дълг, защото той ще се харчи само в рамките на бюджета, както е гласуван от Народното събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че тази актуализация на бюджета не предвижда помощ, начин, по който парите да стигнат до човека в най-голяма нужда. Затова от левицата предложиха на самоосигуряващите се - дейци на науката, културата, архитекти, адвокати,счетоводители и други, които заради наложените мерки нямат работа и доходи, правителството да осигури една минимална заплата и осигуровките към нея. Това означава 725 лв. за човек - общо 912 млн. лв., изчисли Нинова. За осигуряване на тези средства тя предложи да се замразят разходите за модернизация на армията, което предизвика острата реакция на ВМРО.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изчисли, че с предложенията на БСП дефицитът ще се увеличи от 3,5 на почти 5 млрд. лева. Тя обясни, че самонаетите лица и тези в неплатен отпуск ще могат за три месеца да получат по 1500 лева безлихвен заем, с гратисен период от 5 г. и срок на погасяване 10 г. По думите й това е прекрасна схема, по която самонаетите лица ще могат да подпомогнат дейността си. Менда Стоянова посочи още, че вчера на правна комисия е подкрепено предложението, освен 60 процента от заплатата на работника, чрез държавното обществено осигуряване и фонд "Безработица" да бъде платена и осигуровката за сметка на работодателя. Разбирам, че работодателите вече са ескалирали в своите искания. Това е схемата да бъде 60 на 0, т.е. работникът да не получава 40 процента от заплатата си, което е равно на това работникът да е отишъл на борсата, коментира тя.

В отговор на Румен Гечев, Менда Стоянова призова да не се спекулира с взимането на заем от Международния валутен фонд, защото е изтеглила своето предложение. Преди това Гечев предупреди, че, ако една страна отива към МВФ, това означава, че тя не е в добро състояние.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини