Руската операция в Италия – каква сметка си прави Москва

Две седмици след като Китай драматично се включи с помощ за коронавирусната епидемия в Италия, към играта се присъдени и Русия. Униформен персонал, включващ лекари и медицински сестри, мобилни подразделения за бактериологична дезактивация и обеззаразяване на почвата, както и 100 "техници" (т.е. войници) бяха разтоварени от руския военнотранспортен самолет IL76 за "хуманитарна операция", която руският президент Владимир Путин нарече "От Русия с любов". Някои италиански правителствени източници определиха броя на "техниците" като доста висок, отбелязва италианският сайт Formiche.

Конвоят военни машини с плющящи от прозорците им руски флагове се отправи по магистралата от Рим към Пратика ди Маре, а след това към северноитаиланското градче Бергамо, което е сред най-силно поразените от кононавируса.

"Ние тук не говорим за условия, калкулации или надежди", декларира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Няма никаква несъвместимост между щедрост и интерес", заяви Стефано Стефани, бивш италиански посланик в ЕС. "Приемаме и сме благодарни; в противоположната роля ние бихме направили същото, но без да го обвързваме с други въпроси като санкциите", добави той.

Но както и в случая с Китай, мнозина допускат, че сметката ще дойде по-късно.

"В извънредната ситуация, в която се намираме, всяка подкрепа е добре дошла. Но няма никакво съмнение, че тази операция (руската-бел.ред.) има висока стратегическа и медийна стойност и че ще бъде широко използвана от Русия", коментира генералът от резерва Винченцо Кампорини, бивш началник на отбраната, а в момента член на либералната партия Azione.

Лиа Куартапеле, депутат от Демократическата партия и член на външната комисия в парламента, коментира: "Италия е благодарна за получената помощ, обаче не бива да бъркаме благодарността с големи промени във външната ни политика".

Снимка, поместена на сайта на руското военно министерство, капсулира притесненията. Ген. Сергей Кикот, зам.-командващ на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита на Руската армия, е застанал в Министерството на отбраната в Рим, сочейки с пръст картата на Италия. Образът е класическа военна иконография. Мисленето зад операцията може би е по-модерно, отбелязва изданието.

Полупропагандна, полуразузнавателна операция

Статиите в италианския в. "Ла Стампа", повдигащи въпроса какво стои зад руската хуманитарна операция в Италия, станаха повод за скандал между Рим и Москва, след агресивните атаки на руското военно министерство към италианското издание.

"Това е полупропагандна, полуразузнавателна операция",коментира Серджо Джермани, директор на базирания в Рим тинк-танк Gino Germani Institute for Social Sciences and Strategic Studies. По думите му Москва използва пандемията, за да подклажда анти-ЕС настроения, да засилва впечатлението, че ЕК се разпада, да печели пропагандни полза и да събира разузнавателна информация от сърцето на НАТО".

След телефонния разговор миналия месец между Путин и италианския премиер Джузепе Конте, по време на който Конте прие предложената руска помощ, руските медии аплодираха Москва за това, че стъпва там, където"Европа и НАТО се провалиха". Напоителното медийно отразяване на цялата процедура по изпращането на помощта включваше кадри на руския военен конвой, превозващ 122 души персонал и оборудване за обеззаразяване към Бергамо – градчето в Северна Италия, което бе епицентър на епидемията в страната.

Италия е водеща в химическата защита. Защо са ѝ руските военни?

В отговор на статията в "Ла Стампа" от 24 март, че 80% от руските доставки са безполезни за Италия, Кремъл публикува списък с доставените там материали: 600 респиратора и 326 000 маски, както и военно оборудване за обеззаразяване.

Два източника от италианската армия обаче продължават да подкрепят мнението, че по-голямата част от помощта е излишна за страната.

Италия има репутацията на държава с едни от най-добрите способности за ядрена, биологична и химическа защита в НАТО, се посочва в съвместна публикация на сайта Coda Story и "Ла Стампа".

"Ако на Бергамо бяха необходими средства за такава защита, защо не са били вече използвани месец по-рано? И в такъв случай, защо не са използвани италиански? Нашата армия има може би най-добрите в НАТО войски за ядрена, биологична и химическа защита", коментира бившият говорител на отбраната Андреа Армаро.

"Русия и Китай използваха пандемията като възможност за демонстрация на мека сила", коментира Роуз Готемолер, бивш зам.-генерален секретар на НАТО и допълва: "Разбираемо е, защото те обичат да правят това".

"Ползите за Русия са ясни. Това, което е неясно, е как италианското правителство допусна това да се случи", коментира Джермани.

Кой командва руските военни в Италия

122-та офицери от подразделението на радиационна, химически и биологична защита (РХБЗ) са ръководени от ген.-майор Сергей Кикот, зам.-командващ Руските РХБЗ войски.

Във военните среди Кикот е най-известен с това как отстояваше позицията на руското правителство, че режимът на Башар Асад в Сирия не е използвал никакви химически оръжия в провинция Дума през 2018 г. както и че доброволческата група "Бели каски" са инсценирали видеорепортажа за атаките на режима.

"Много тревожно е, че руски генерал, който излъга за Дума - поне доколкото е известно на британското правителство и на ОЗХО - сега е поел командването за Италия", коментира Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командващ британските сили за химическа, биологична, радиологчина и ядрена защита (CBRN) и бивш командващ на CBRN батальона за бързо реагиране на НАТО.

"Това би било разбираемо във всяка друга ситуация, да има толкова много обучени руски военни в страна от НАТО. Вярно е, че тези видове войски имат способности за обеззаразяване, но италианците също притежават такива способности, при това по-модерни. Италианците са на предната линия за защита от химически и биологични оръжия в НАТО и те едва ли се нуждаят от каквито и да е съвети от руснаците", казва още Бретън-Гордън.

Той и други специалисти по химически оръжия казват, че руснаците могат да използват Италия като възможност за изпробване на ново оборудване и за събиране на разузнавателна информация както да вируса, така и за страна членка на НАТО.

Западни военни и експерти по химически оръжия коментират пред Coda Story и "Ла Стампа", че е налице значително припокриване между руското военно разузнаване (ГРУ) и подразделението на руската армия за радиационна, химически и биологична защита.

"Несъмнено, точно сега в Италия има оперативни служители на ГРУ. Всяка разузнавателна служба би се възползвала от тази ситуация и особено руснаците. Те искат да намерят колкото се може повече информация за италианските сили. Те ще създават разузнавателни мрежи, ще има сериозна активност точно сега", казва Бретън-Гордън.

Централата на НАТО е отказала коментар пред Coda Story и "Ла Стампа", но италианският генерал Марко Бертолини предупреждава пред двете издания за възможните заплахи от приемането на руската помощ.

Вие не отказвате помощ и истината е, както се казва, че на харизан кон зъбите не се гледат, казва ген. Бертолини. Но също така трябва да бъдем много внимателни - Средиземноморието, и източното, и централното – е бойно поле, битка за хегемония, от Сирия до Либия, допълва той.

"Ние трябва да предотвратим превръщането на здравната криза в политико-военен инцидент. Хубаво е, когато има предложение за помощ, но също така трябва да слагаме и някакви граници", казва още италианският генерал.

Независимо под каква форма, до момента Русия успешно контролира наратива за своето присъствие в Италия.

Италианските медии разчитат на руските телевизионни екипи, пътуващи с военните, за снимки и видео от операцията, както и за по-голямата част от информацията за това какво правят руските военни в Бергамо.

Според руската преса, руските военни до момента са обеззаразили два старчески дома, а група от 32-ма военни започва работа в нова болница, която италианските власти изградиха да настанят нарастващия брой заболели от Covid-19.

Това, което има значение за изтощените италиански медици е, че те получават помощ, коментира директорът на полевата болница в Бергамо Серджо Рицини:"Здравните заведения са с много по-малък персонал дори да посрещнат обичайни ситуации, а какво остава за извънредно. И всяка помощ е добре дошла".

"Коронавирусът доведе до тотален колапс на самата идея за Европа", казва главният пиар съветник на Кремъл Дмитрий Кисельов в предаването си по тв Россия 1.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини