Разбиха група за онлайн престъпления с участието на българи

Международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари е разбита на  2 април.  Акцията е с участието на  полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България, съобщават от Специализираната прокуратура.

В България са задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. 

В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията.

Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Разследващи изчисляват, че щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой

пострадали лица не са подали жалба.

С неутрализирането на участниците в организираната престъпна групата на българска територия са ангажирани Специализираната прокуратура, Софийската

градска прокуратура, отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

Механизмът на финансовата измама е следният: участниците в прстъпната насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-„инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ , предимно в Белград и София.

Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

Четиримата уличени за участие в международната престъпна групата на територията на България са задържани в София, въз основа на издадени Европейски заповеди за арест.

От Спец.прокуратурата уточняват, че за германския гражданин Софийският градски съд е определил най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Други двама от задържаните са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.

Резултатите от съвместната реализация ще бъдат дадени като пример за добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, която ще се проведе днес. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени предизвикателствата, които пандемията COVID-19 налага в сферата на международното сътрудничество по наказателни дела.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини