1 700 служители в 34 болници ще получат днес допълнителни 1 000 лева

1 700 служители (медицински и немедицински персонал) в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения нетно в размер на 1 000 лева за месец март. Средствата ще бъдат преведени в рамките на днешния ден. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който обясни механизма на разпределение на средствата по лечебни заведения по време на брифинг в Министерския съвет.

40 души от персонала на болница, в която са хоспитализирани до 5 пациента с коронавирус, ще получат допълнителни възнаграждения. В лечебните заведения, в които пациентите с новия коронавирус са от 5 до 10, допълнителни възнаграждения за март месец ще бъдат преведени на 70 служители. В болниците с над 10 хоспитализирани пациенти с коронавирусната инфекция допълнителни възнаграждения ще получат 100 души от персонала на лечебното заведение. За тази цел са предвидени 2,6милиона лева, уточни министър Ананиев.

3,4 милиона лева ще бъдат разпределени за допълнителни възнаграждения и на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции, както и за служителите в Националния център по заразни и паразитни болести, като ръководителите на съответните структури са подали информация кои служители и екипи са на първа линия.

Министър Ананиев посочи, че през месец април размерът на средствата за допълнителни възнаграждения се очаква да нарасне, тъй като от началото на месеца има нови области в страната, в които има регистрирани случаи на пациенти с COVID-19.

Средствата са осигурени по проект "Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., на обща стойност 60 милиона лева и краен срок за изпълнение 31 декември. Основните дейности на проекта са свързани с изплащането на допълнителни възнаграждения и осигуряването на лични предпазни средства на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с COVID-19.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини