Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
 • 2
  Ще
  Ще ни съсипят
  21 -2
  17:33, 1 апр 2020
  Правителството на Хунтата иска удължаване на извънредното положение до 13 май.
  Само до 13 май?
  Ама, моля ви се!
  Удължете го докато Боко се гътне!
  И без това няма народ, а само рая, която не го сваля от власт.
 • 3
  Ви
  вип
  17 -3
  17:35, 1 апр 2020
  Нещо друго не иска ли? на хората им писна от игричките им
 • 4
  Ба
  Бай Спиро
  20 -2
  17:36, 1 апр 2020
  Преди малко опитах да направя коментар в БЛИЦ по повод това, че според Галъп 80% от българите одобрявали извънредното положение. Написах, че има вероятност 80% от четящите точно този сайт и да одобряват мерките, но това не важи за останалите 99% българи и коментарът ми беше спрян с надписа, че съдържа забранени думи. Почудих се кое точно в него така разтревожи „наблюдаващия“ коментарите преди публикуването им, но реших да не си губя времето с днешните велики цензори …. Та така в нещото, наречено все още България – не можеш да ходиш, не можеш да говориш, не можеш да пишеш …
 • 5
  Че
  Четящ
  10 0
  17:41, 1 апр 2020
  „Центърът по вирусология в Бон, който оперира в рамките на местната клиника, обяви на обществеността първите резултати от изследванията за новия коронавирус, за да могат хората по-добре да оценят ситуацията, предава скопският телевизионен „Канал 5“. Проучване, проведено от лекари в центъра, установи, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не остава върху плодове, зеленчуци, хляб и основният път на предаване е чрез въздушни капки. Това може да се случи чрез директен контакт с човек и често чрез контакт с ръце, ако след това контакта на заразеното лице си пипа носа или лицето. На повърхности като пластмаса и метал, COVID-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго. Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му. Това, което гражданите трябва да знаят, е, че той остава върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност. Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек. Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържате достатъчно разстояние и редовно миете ръцете си след контакти.“
 • 6
  Бе
  Бенджамин Франклин
  15 -2
  18:03, 1 апр 2020
  Онези, които са склонни да дадат свободата си за малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
 • 7
  Ев
  Евгения
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Та нали свободата е в основата на достойнството, за което всички ние – българите, хората, се борим, желаем, мечтаем... всеки ден? Достойнството започва от личната свобода, а личната свобода руши окови.
  Затова, приятели, никога не позволявайте да загубите своята лична свобода. Това е нещото, което Вие можете да направите. Но ако вие го направите, ще дадете пример и на друг, и на друг, и на друг... Да, свободата, е велика сила, велик идеал, за който си струва да се бориш. Защото...
  "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците власт имащи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат. Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..." - „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес
 • 8
  Ша
  Шайка
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Онова смахнатото с каскета мълчи като пу.ка за изчезналият от държавния бюджет излишък от няколко милиарда лева.
 • 9
  Хо
  Хора замислете се малко!
  11 -2
  18:27, 1 апр 2020
  Не се поддавайте на масовата психоза! Няма нищо страшно! Четете повече и вземайте информация от различни източници! Сега поне има интернет! Замислете се поне малко! Ограничават ни свободата!
  Човек без свобода е роб! Ето някои мъдри цитати от велики личности за свободата:

  "Обичай свободата повече от живота." -Лудвиг ван Бетховен
  "За живот и свобода е достоен само този, който всеки ден влиза в бой за тях." - Волфганг фон Гьоте
  Няма такова нещо като малко свобода. Или са напълно свободен, или не си свободен. – Уолтър Кронкит
  Никой не е така безнадеждно поробен, както онези, които се заблуждават, че са свободни. – Йохан фон Гьоте
  Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат.
  Волтер
  Няма по-несвободен от охранявания човек.
  Венцеслав Константинов
  • 11
   11111
   2 -2
   19:40, 1 апр 2020
   Извънредно до 13.май годината не се пише но близки до първият предполагат че ще е годината с абитуриенския бал на щерката от Барцелона...
 • 10
  Ве
  Веси
  7 -4
  20:13, 1 апр 2020
  НО!!! Във всяко зло има и нещо добро. Колкото повече удължава „извънредното положение“, Боко Тиквата върви към погрома си, който ще дойде с дърве, тояги и сопи на гладните.
  Защото, когато окончателно тая рая я обезкървят, най накрая тая рая ще избухне от глада!
  И тогава, драги ми, Тиква, няма къде си скриеш дебелия задник! И Сретен Йосич ще ти се види Архангел небесен.
  Анадънмо, тъпако?!

  П.П. 430 заразени и обявиха катастрофа. Баси държавата, баси кочината! Някой компетентен да каже, моля, колко заразени от грип е имало през отминалите години и защо е нямало извънредно положение? Или барабар петко със „световните мъже“, че белким откраднем и още 10 милиарда?
 • 11
  V
  V
  1 -1
  23:59, 1 апр 2020
  600 евро на месец за всеки в сивата икономика в Италия, за да няма революция. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-31/italy-readies-emergency-cash-for-workers-in-underground-economy

  Тука трябва да хвърчат глави вече.
 • 12
  К.
  К. О.
  2 -6
  00:01, 2 апр 2020
  Абе вие нормални ли сте бе, кое правителство ще ма... Виж коментара
  • 🆗
   🆗
   0 -2
   10:26, 2 апр 2020
   Лапай, *****.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини